1. JEDNODUCHÝ ZÁKLAD
Ak hľadáte rýchlu a jednoduchú kombináciu korenín, ktoré perfektne ochutia váš steak, vybrali ste si správnu zmes. Jej príprava vám potrvá len pár minút a obsahuje koreniny, ktoré nájdete u vás doma. Stačí, ak zmiešate 2 lyžice soli, 1 lyžicu prášku z cibule, 1 lyžicu pomletého čierneho korenia s 2 lyžicami cesnakového prášku.
1. RASCOVÁ ZMES
Táto zmes sa originálne používa v rôznych Steakhousoch. Preto nemohla chýbať v našich tipoch. Jej príprava vám zaberie viac času, ale výsledok stojí zato. Začneme s 1/3 šálky pomletej rasce, 1/3 šálky zeleninového oleja, ďalej pridáme 3 až 6 strúčikov nasekaného cesnaku, 2 ½ lyžice morskej soli, 2 čajové lyžičky čierneho korenia. Môžete, no nemusíte pridať ½ čajovej lyžičky kajenského korenia.
2. MONTREÁLSKE KORENIE
Toto korenie je pomenované po hlavnom meste Kanady, a je to najobľúbenejšia koreninová zmes. Používa sa na steak, kuracie, hovädzie mäso alebo dokonca aj na lososa. Zmiešajte 2 lyžice čierneho korenia, 2 lyžice papriky, 2 lyžice morskej soli, 1 lyžicu pomletého cesnaku a cibule, 1 lyžicu kajenského korenia, použite radšej menšie množstvo. Potom už stačí len pridať 1 lyžicu koriandru a 1 lyžicu kôprových semienok.
3. PROVENSÁLSKA ZMES
Toto korenie asi nie je nikomu neznáme. Kombinácia provensálskych chutí a vôní vie dochutiť nielen mäso, ale napríklad aj zemiaky, ktoré môžu tvoriť prílohu k vášmu steaku. Ak patríte medzi ľudí, ktorí neradi experimentujú a objavujú nové chute, vyskúšajte túto zmes na spomínaných zemiakoch. Nič tým nepokazíte. A teraz presný postup ako si pripraviť vlastnú kombináciu provensálskeho korenia - 2 lyžice soli, 1 lyžica cesnakového prášku a provensálske korenie. Ak máte chuť, môžete si len zmiešať oregáno, rozmarín, tymián a majorán. Pridáme len jednu lyžicu, opäť 2 lyžičky čierneho korenia, 2 lyžičky pomletého petržlena, 1 lyžičku cesnakového prášku, ½ lyžičky prášku čili, ½ lyžičky papriky a ¼ lyžičky nového korenia.
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.