Zobraziť všetky časti
PLECE
PREDNÁ GLEJOVKA
ZADNÁ GLEJOVKA
VYSOKÉ REBIERKA
VYSOKÁ ROŠTENKA
NÍZKA ROŠTENKA
SVIEČKOVICA
BOK BEZ KOSTI
KVETOVÁ ŠPIČKA
STEHNO
HLAVA
Produkcia mlieka
Mlieko sa tvorí v mliečnej žľaze dojníc. Je tvorená zo štyroch samostatne produkujúcich súborov, ktoré pozostávajú z tzv. mliečnych jednotiek. Každá mliečna jednotka je tvorená mliečnymi alveolami, mliekovodnými kanálikmi, cisternou a ceckom. Domáce mlieko je husté a mierne nažltlé. V odstredivom mlieku, ktoré kúpime v obchodoch sa nenachádzajú vitamíny, pretože sa viažu hlavne na tuk. Pri produkcií 25 l mlieka, krava musí vypiť až 65 l vody, pričom sú za minútu schopné vypiť 12-20 l.
Žranie a trávenie
Krava by mala mať neustáli prístup k jedlu, pretože dokáže žrať až 5 hodín denne. Kŕmenie má významný vplyv na produkciu mlieka a na obsah mliečnej zložky. Krava má 4 pred žalúdky. Najväčší je bachor, ktorý má spoločne s čepcom objem 150-200 litrov. Ďalšie časti sú Kniha a Slez. Strava ide najprv do prvej komory - Bachor, kde sa čiastočne strávi. Neskôr sa potrava vráti späť do papule, kde ju krava opäť prežuje. Po prehltnutí sa dostane do ďalších komôr. V tomto tráviacom systéme je bilión mikroorganizmov, ktoré spoločne s dvojitým trávením pomáhajú krave využiť čo najviac živín z potravy.
NOHY
Chateaubriand
Dvojitý steak Chateaubriand je výčnelok na konci sviečkovice, tzv. palec, ktorý je z jej hrubšieho stredu.
Filet mingon
Tento steak je z malého kúsku mäsa odobratý z tenšieho konca sviečkovice v tvare valčeka.
Strip steak
Strip steak pochádza z nízkej roštenky, zo zadnej časti chrbta.
Rib eye
Rib eye má oválny tvar, nachádza sa na chrbte hovädzieho dobytka v časti, ktorá je menej svalnatá .
Côte de boeuf
Je jedno z najdrahších rezov hovädzieho mäsa a podáva sa s rebrovou kosťou alebo s viacerými rebrami.
Hovädzie rebierko
Mäso z hovädzieho rebierka je väčšia časť od šiesteho až po dvanáste rebro.
Rump steak
Rump steak je odkrojený zo spodnej časti hovädzieho stehna alebo kvetovej špičky.
T-bone
Tento kus steaku môže mať až 400g alebo aj viac.
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa.
Veverička
Táto časť sa nachádza v hrudi vedľa sviečkovice v bránicovej oblasti. Je to vlastne vrchná časť pupku.
Kvetová špička
Mäso z kvetovej špičky je veľmi málo namáhané, preto je chudé, s jemným mramorovaným a zaručuje výraznú chuť.