MENU

Skladujete vaše mäso správne? Poradíme vám, ako na to

Mäso by nemalo putovať z nákupnej tašky rovno do chladničky či do mrazničky. Správnym skladovaním môžete jeho životnosť predĺžiť, ale aj naopak. Prečítajte si naše tipy, vďaka ktorým dosiahnete ten želanejší efekt.

Ak do chladničky, tak takto

Väčšinou v obchode siahame po mäse, ktoré sa chystáme hneď po príchode domov skonzumovať. Ak je to aj váš prípad a nakupujete mäso, ktoré do jedného či dvoch dní zjete, určite ho nemusíte dávať do mrazničky. Stačí z neho odstrániť pôvodný obal, v ktorom ste ho zakúpili, vložiť do vysokej nádoby a prikryť. Či už sa rozhodnete prikryť ho alobalom, alebo pokrievkou, je na vás. Oba spôsoby sú rovnako účinné. Ideálna teplota, pri ktorej by ste mali mäso skladovať je od 0 do 2°C. Dajte však pozor na to, aby teplota nepresiahla 5 stupňov. Mäso by sa tak mohlo veľmi rýchlo pokaziť.

Mäso môže v chladničke vydržať aj o čosi dlhšie. Nie však bez úpravy. Zatiaľ čo ho budete tepelne upravovať, môžete ho naložiť do marinády. V takom prípade vám surové mäso vydrží aj 6 dní. Pri jeho skladovaní však musíte dodržiavať jedno dôležité pravidlo – mäso musí byť v marináde celé ponorené, inak by rýchlo podľahlo skaze. 

A šup s tým do mrazničky!

Bola cena mäsa v obchode extrémne výhodná, a tak ste si dali zabaliť rovno niekoľko kíl? Alebo ho nestíhate zjesť do dvoch dní? Pomôže vám mraznička. Okrem toho, že vám dlhšie vydrží, môže vám táto zásoba pomôcť aj v nečakaných situáciách. Veď neohlásené návštevy sú celkom bežné a každý chce návštevníkov dobre pohostiť.

Ak do mrazničky, tak natesno

Mäso vždy zamrazujte pokiaľ je ešte v čerstvom stave. Ideálne suché, bez prebytočnej vody. Mäso by sa nemalo viackrát rozmrazovať a zmrazovať. Naporcujte teda veľký kus na menšie kúsky a zabaľte ich jednotlivo. Pri rozmrazovaní si tak vyberiete presne toľko, koľko budete potrebovať. Ak ste si domov doniesli mäso s kosťou a už pri zamrazovaní viete, že ho chcete upravovať bez kosti, oddeľte ju od mäsa a dajte zamraziť osobitne. Mäso by malo mať čo najmenej vzduchu, nezabudnite ho teda zabaliť do tesného obalu. Aby ste mali o potravinách vo vašej mrazničke lepší prehľad, nalepte na ich obal aj dátum zamrazenia. Budete tak lepšie vedieť, ktoré potraviny treba skonzumovať ako prvé.

Mraznička nerobí zázraky

Mraznička je na dlhodobé skladovanie jednoznačne tou správnou voľbou. Nemá však takú moc, že by dokázala proces ich kazenia zastaviť. Dokáže ho len spomaliť, a preto v nej mäso nenechávajte dlhšie ako 4 mesiace.

Keď už viete, ako mäso zamrazovať, pozrite sa bližšie aj na jeho rozmrazovanie.

Skladujete vaše mäso správne? Poradíme vám, ako na to

 

Poteší sa zamrazovaniu aj vaša peňaženka?

V rýchlosti sa ešte pozrime aj na financie. Kúpiť v akcii kvalitné mäso, uložiť ho do mrazničky a konzumovať celé tri mesiace? Znie to dobre. Netreba však zabúdať, že počas celého tohto procesu mraznička žerie množstvo elektrickej energie. Navyše mrazené mäso nebude nikdy chutiť tak dobre ako to, ktoré ste si práve priniesli od mäsiara. Zmrazovanie teda berte skôr ako príležitostnú záležitosť.

Základné pravidlá skladovania mäsa v skratke:

-        Ak mäso skonzumujete do dvoch dní od nákupu, nemusí ísť do mrazničky

-        Mäso nenechajte v mrazničke viac ako 4 mesiace

-        Pred vložením mäsa do mrazničky naň napíšte dátum zamrazenia

-        Mäso pred zamrazením naporcujte na menšie časti

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť