MENU

6 potravín, ktoré narúšajú váš spánok

Prehadzujete sa v posteli, neviete zaspať, pozeráte sa na hodiny a odpočítavate čas, koľko vám ešte ostáva do zvonenia budíka. Veľa dôvodov nespavosti môže zapríčiňovať aj plný žalúdok a ťažké potraviny, ktoré by sa nemali jesť aspoň 4 hodiny pred spaním.

Slanina 

Slanina je zakysľujúca potravina, ktorá obsahuje silné dávky tyramínu, čiže aminokyseliny, ktorá zvyšuje uvoľňovanie norepinefrinu z nervových buniek v tele. Neropinefrin (NE) je hormón, ktorý zrýchľuje metabolizmus a spaľovanie tukov ako zdroja energie. V preklade to znamená, že mozog a telo sa začínajú prebúdzať namiesto toho, aby sa dali do pokoja a pripravili na spánok. 

Skúste si namiesto slaniny dať popcorn, ale vyhnite sa prebytku soli a masla.

Dozreté syry

Dozreté syry ako cheedar, švajčiarske syry, parmezán, feta, syr brie a gouda taktiež obsahujú aminokyseliny s názvom tyramín. Hormón neropinefrin, ktorý sa pri zvýšenom tyramíne vytvára, môže zvyšovať aj pulz a krvný tlak. Taktiež sa stupňuje aj tok krvi do mozgu, čo spôsobuje migrény. 

Malé kúsky syra sú výbornou pochúťkou pred tým než pôjdete spať, ale vyberajte si radšej čerstvé syry. Lepšou alternatívou sú tvaroh, ricotta alebo mozzarela. 

Paradajky 

Ak náhodou trpíte žalúdočným refluxom, ako 20% populácie, mali by ste sa pred spaním vyhnúť paradajkám alebo iným kyslím potravinám. Toto chutné zdravé ovocie alebo zelenina, každému podľa vlastného zváženia, sa pridáva do šalátov, do polievok, do varených jedál, ale krátko pred tým ako si ľahnete do postele, môže spôsobiť pálenie záhy. 

Horká čokoláda

Horká čokoláda má veľa zdraviu prospešných účinkov. Je plná antioxidantov, ktoré sú vhodné pre naše srdce, zlepšujú funkciu inzulínu, priaznivo pôsobia na krvný tlak a zvyšujú prietok krvi do mozgu. Avšak, tmavá čokoláda obsahuje aj kofeín, aj keď v menšom množstve ako káva. Na 100g horkej čokolády je až 80 mg kofeínu, čo u niektorých citlivejších ľudí môže spánok narušiť. 

Pred spánkom si dajte radšej za hrsť sušeného ovocia, najmä čerešní alebo banánov, ktoré obsahujú potrebné minerály na relaxáciu a pokojnú noc. 

Brokolica, karfiol a mrkva

Brokolica, karfiol a mrkva sú zdravé potraviny, ktoré sú vhodné ako doplnok stravy, pretože obsahujú dostatok vlákniny. V prípade ak si tieto potraviny dáte pred spaním, vláknina môže spôsobiť nafúknutie alebo budenie počas spánku. 

Lepšie bude, ak si pred spaním dáte banán. Ten obsahuje draslík, horčík a L-tryptofán. L-tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorá sa za prítomnosti vitamínu B6 premieňa na serotonín a ten sa v noci premieňa na melatonín. 

A na koniec steak 

Určite každý podľahne dobre upečenému steaku, ktorý si dá na obed, popr. na večeru. Lenže takéto šťavnaté, červené mäsko, ktoré má vysoký obsah bielkovín a tukov by sa nemalo konzumovať minimálne 3 hodiny pred spánkom. V opačnom prípade váš tráviaci systém bude zaťažovať po celú noc. 


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť