Pre začiatočníkov
Ak s prípravou steakov ešte len začínate, mali by ste vyskúšať najjednoduchší spôsob testovania. Vezmite nožík, spravte do steaku malý rez a pozrite sa, ako hlboko je mäso prepečené. Ten jednoduchý test je síce účinný a steak podľa neho dokáže rozoznať naozaj každý, no má aj jednu nevýhodu. A tou je práve malý rez, ktorý vám v steaku ostane. Je to však len malá kozmetická chybička, ktorá vám však zaručí, že si vychutnáte správne prepečený steak.
Finger test
Áno, dá sa to povedať aj po slovensky. Finger test je však taký populárny, že sa z neho stal takmer internacionalizmus a rozumie mu každý. Ak tipujete, že pôjde o testovacie pomocou vašich prstov, máte pravdu. Postup je pri každom type steaku iný.
Takýto je postup pre Blue Rare:
● jemne stlačte proti sebe bruško palca a ukazováka jednej ruky
● ukazovákom druhej ruky stlačte časť dlane pod palcom – cítite stupeň prepečenia Blue Rare
Takýto je postup pre Rare:
● spojte palec s prostredníkom
● ukazovákom druhej ruky stlačte časť dlane pod palcom – cítite stupeň prepečenia Rare
Takýto je postup pre Medium:
● spojte palce s prsteníkom
● ukazovákom druhej ruky stlačte časť dlane pod palcom - cítite stupeň prepečenia Medium
Takýto je postup pre Medium Well/Well Done:
● spojte palec s malíčkom
● ukazovákom druhej ruky stlačte časť dlane pod palcom – cítite stupeň prepečenia Medium Well/Well Done
Nuž, ale ako sa hovorí - lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť či čítať (kruhom je naznačené miesto, kde máte zatlačiť) :
Test pomocou tváre
Aj pri tomto testovaní steaku nebudete potrebovať nič iné, len vaše telo. Konkrétne tvár. Práve jej dotyk vám pomôže vystihnúť tú správnu chvíľu a pripraviť steak podľa vašich predstáv. Nebudeme to však zbytočne opisovať, najlepšie to pochopíte pomocou tohto obrázka:
Teplomer
Človek by si povedal: Načo sú mi tieto testy, mám predsa teplomer?! Nuž, ten vám nepomôže v každom prípade. Neodporúča sa totiž používať pri tenkých steakoch. Ľahko sa dostane do kontaktu s horúcim dnom panvice a je po meraní. Ak sa však pustíte do prípravy hrubšieho steaku, teplomer je dobrým pomocníkom. Keď vyberiete mäso z rúry, teplomer zapichnite do stredu mäsa. Hodnoty by mali byť nasledovné:
● Rare – teplota stredu 52°C
● Medium Rare – teplota stredu 55°C
● Medium – 58-60°C
● Well Done – 71°C.
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.