MENU

Pripravujeme sa na grilovačku - 4. časť: Ako najefektívnejšie vyčistiť mriežku na grile

Čistenie mriežky na grile nemusí byť práve najťažšia práca, aj keď zaberie viac času. Mriežku stačí iba raz hĺbkovo prečistiť a potom jednoducho odstraňujete nečistotu pomocou kefky. Našťastie doma máte už všetko pripravené na to, aby ste gril poriadne vyčistili.

Ak odstraňujete prischnuté kúsky mäsa pomocou silného odstraňovača mastnoty na rúry, myslite na to, že mriežky na grile sa dotýka aj steak, ktorý všetky zvyšné chemikálie nasiakne. Následné pokyny platia na čistenie mriežok z nehrdzavej ocele alebo na liatinové. 

Čo potrebujeme na čistenie mriežky na grile:

Postup:

  1. Zabaľte mriežku do alobalu, vložte naspäť na gril a rozohrejte ho. Teplo vo fólií pomôže uvoľniť pripálené jedlo. 
  2. Necháte gril dostatočne vychladnúť na to, aby ste mriežku mohli chytiť do ruky, podľa potreby použite aj rukavice na grilovanie. Rozbaľte alobal a kefou odstráňte zapečenú špinu. 
  3. Vo vedre alebo inej nádobe si zamiešajte teplú vodu s dvoma pohármi bieleho octu a pár kvapkami jari. 
  4. Namočte mriežku do vedra a prípravok nechajte pôsobiť niekoľko hodín.
  5. Vyberte mriežku a dočistite ju kefou na gril. na ťažko odstrániteľné miesta môžete použiť sódu bikarbónu a gélovú pastu. 
  6. Mriežku dôkladne opláchnete a osušíte ju handrou. Keď je suchá a opäť nasadená na grile, potrite ju trochou olivového oleja a pretrite papierovými utierkami. To zabráni tomu, aby sa mäso pripekalo. 

Prečo si kúpiť kefu na gril? 

Kefy sú zvyčajne vyrobené z nehrdzavej ocele, vďaka ktorým dokážete ľahko odstrániť nielen špinu na povrchu, ale aj rokoch pripáleného jedla za tepla a aj studena. Všimnite si, či vaša kefa má štetinky, ktoré smerujú do všetkých smerov, pre ešte lepšie vyčistenie. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak si svoj gril budete čistiť priebežne. Na vyhriatej mriežke môžete používať kefu s vodou aj na keramických, porcelánových alebo infračervených povrchoch. 

Zdroj: www.thekitchn.com

 

Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť