Filet Mignon je najkvalitnejšia a najzdravšia časť zo sviečkovej. Tento sval nevykonáva žiadnu námahu, takže má minimálny obsah tuku. Najčastejšie sa podáva ako stredne alebo krvavo prepečený. Well done, resp. úplne prepečené, sa neodporúča, pretože dlhším varením začína schnúť. Kvôli nízkemu obsahu tuku sa pri varení používa plátok slaniny, ktorý sa obtočí okolo mäsa a prichytí sa nitkou alebo dreveným špáradlom. Slanina dodáva steaku chuť a zabraňuje procesu vysušovania mäsa počas varenia.
Odkiaľ pochádza názov ?
Názov Filet mignon pochádza z francúzštiny. „Filet“ znamená tučný plátok a „mignon“ znamená jemný. Vo francúzštine poznáme ešte názov „filet de boeuf“ , čo môžeme preložiť ako hovädzí filet. Názov Filet mignon prvý krát použil americký spisovateľ O. Henry, vlastným menom William Sydney Porter, vo svojej knihe The Four Milion. 13. augusta sa každoročne oslavuje Národný deň Filet Mignon.
Lady steak
Lady steak má len necelých 150 g. Tento steak pochádza z dobytka, ktoré žije prevažne na otvorených poliach a živí sa obilím a trávou minimálne 120 dní. Najlepší je, ak ho podávate so šalátom z grilovanej špargle, šampiňónmi a nastrúhaným parmezánom.
Recept: Lady steak na grilovanom ananáse s černicami
Mäso je vďaka jemným svalovým vláknam veľmi jemné a krehké, a preto býva pri príprave často zviazaný kuchynskou niťou. Nemá až takú výraznú chuť, pretože má nízky obsah tuku. Najlepší je, ak sa pripravuje na klasický spôsob. Ideálny filet mignon má iba cca 200 g a je len 2,5 cm hrubý.