MENU

Na toto si dajte pri nákupe mäsa pozor

V obchode nás láka všetko, čo dobre vyzerá. Často sa však aj za lahodne vyzerajúcou potravinou môže skrývať nízka kvalita. Poradíme vám, čo všetko by ste nemali zabudnúť skontrolovať skôr, ako vaše mäso uložíte do nákupného košíka.

Sfarbenie

Tmavočervená. Presne takú farbu by mal mať každý kvalitný steak. V mäsiarstvach, supermarketoch ale aj v malých obchodíkoch môžete nájsť mäso rôznych odtieňov. Niektoré z nich však vyzerajú veľmi neprirodzene. Dôvody môžu byť hneď dva. Prvým je zámerné ukladanie mäsa pod upravené osvetlenie. Ak nechcete, aby vás doma farba mäsa prekvapila, skúste sa naň pozrieť už v obchode z viacerých uhlov a v rôznych svetelných podmienkach. Sýto červenú farbu má však často na svedomí aj pridávanie farbiacich práškov. Tie by sa v mäse jednoznačne nachádzať nemali, nezabudnite preto tiež skontrolovať, či sú v zložení uvedené aj konzervačné látky. Čerstvý steak ich totiž vôbec nepotrebuje.

Posvietiť si treba aj na farbu tuku. Líši sa podľa toho, čím bol dobytok kŕmený. Pri dobytku kŕmenom obilím je tuk bledožltý, ak mäso pochádza od dobytka kŕmeného trávou, farba tuku je krémovobiela.

Dotyk

Mäso, z ktorého sa chystáte pripraviť steak by ste mali aj ohmatať. Dôležité je totiž aj to, či je mäso ochabnuté alebo nie. Správne je to, samozrejme, vtedy, keď má mäso určitú pružnosť. Tú si overíte jednoduchým trikom. Stačí do surového mäsa jemne zatlačiť prst a pozorovať, či sa ľahko vracia do pôvodného stavu. Ak áno, šup s ním do nákupného košíka.

Vzhľad

V tomto prípade zohrá hlavnú úlohu opäť zrak. Okrem farby si totiž treba všímať aj ďalšie veci, ktoré môžu indikovať, že s mäsom niečo nie je v poriadku. Treba si všímať jeho vlhkosť. Na jednej strane by nemalo byť namočené v krvi, no zároveň by nemalo byť obschnuté. Netreba sa zameriavať len na hlavnú časť mäsa. Dobre si poprezerajte aj jeho okraje, práve tie totiž schnú najrýchlejšie. A na záver už len posledný detail. Váš vysnívaný kus mäsa by sa mal lesknúť. Lesk si však nezmýľte s mazľavsťou. Tá totiž naznačuje, že daný kus mäsa má už svoje najlepšie časy za sebou.

Ako pri všetkom ostatnom, aj pri nákupe mäsa platí, že za kvalitu si treba zaplatiť. Ak chcete, aby ste mali povestné nebíčko v papuľke, výber mäsa neberte na ľahkú váhu.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť