MENU

Pripravujeme sa na grilovačku – 1.časť

Už čoskoro tu máme čas dlhých letných večerov, posedeniach s priateľmi a v neposlednom rade grilovania. Aby ste sa na grilovaciu sezónu stihli dobre pripraviť, prinášame vám prvú časť užitočných rád a tipov na grilovanie. Tento raz bude reč o ohni.

Ak pripravujete steak na grile, za ideálnych podmienok môžete rátať s tým, že bude mať naozaj lahodnú chuť. Platí to najmä v prípade steakov T-bone. Tie sa totiž na grilovanie hodia ako žiadne iné.

Oheň

Pri grilovaní používajte buď drevené uhlie alebo brikety. Môžete ich však aj skombinovať. Ak nechcete, aby vaše mäso nabralo nepríjemnú pachuť, vyvarujte za chemickým látkam na zapaľovanie ohňa. 30 minútové čakanie na oheň sa pre výbornú chuť rozhodne oplatí.

Zatiaľ si môžete z chladničky vybrať mäso, ktoré by pred tepelnou prípravou malo v izbovej teplote postáť asi polhodinku.

No ale poďme naspäť k pahrebe. Pripravená je vtedy, keď je hrubá a nevidno v nej žiadne plamene či rozpálené uhlíky. Ak si ešte nie ste celkom istí, či je pahreba naozaj pripravená, vyskúšajte nasledujúci test.

Podržte ruku nad tepelným zdrojom a počítajte, ako dlho vydržíte, kým ju od tepla budete musieť odtiahnuť.

Výsledky sú nasledovné:

V prípade, že je pahreba priveľmi horúca, uhlíky by ste mali rozložiť na väčšiu plochu. Ak je, naopak, priveľmi studená, prisuňte uhlíky čo najviac ku sebe a pridajte nové brikety.

Gril si môžete rozdeliť aj na viacero zón s rôznou teplotou. Stačí, ak uhlíky, ktoré tlejú, rozdelíte na dve časti rozdielnej výšky.

Oheň by sme mali zvládnutý. V ďalšej časti série o grilovaní si posvietime na správny výber a prípravu mäsa.


T- bone

Tento kus steaku pozostáva z dvoch častí, ktoré sú od seba oddelené kosťou v tvare písmena T, čo je bedrová časť chrbtice.
Väčšia časť je z roštenky a menšia zo sviečkovice. V USA sa toto mäso nazýva Poterhouse. Má ten istý tvar, ale časť zo sviečkovice je väčšia.
T- bone steak je považovaný za najkvalitnejší druh mäsa, má výraznú chuť a je mimoriadne krehký. Vzhľadom k tomu, že obsahuje dva najpoužívanejšie druhy mäsa je jeho cena dosť vysoká.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť