MENU

Zahviezdite pred mäsiarom a vypýtajte si mäso takto

Výber toho správneho kúsku mäsa rozhodne nie je jednoduchou záležitosťou. Prečítajte si niekoľko vychytáviek a tipov, vďaka ktorým sa u mäsiara nestratíte.
  1. Ak chcete ušetriť, no zároveň si dobre pochutnať, namiesto sviečkovice si vypýtajte falošnú sviečkovicu. Je ideálna aj na tatársky biftek.
  2. Ak kupujete roštenku, vždy si vyberajte takú, ktorá je prerastená tukom.
  3. Ak kupujete kvetovú špičku, taktiež je ideálne vyberať si takú, ktorá má tukovú vrstvu. Tuk dodáva mäsu jemnosť a lepšiu chuť.
  4. Ak kupujete hovädzie rebierko, pýtajte si časť medzi 9. a 12. rebrom. Tejto časti sa hovorí aj prvotriedne rebierko. Celé hovädzie rebierko pozostáva zo 7 rebier, od 6. po 12.).
  5. Ak kupujete pupok, žiadajte tenké plátky. Zároveň poproste, aby mäsiar mäso nekrájal kolmo, ale šikmo na vlákno.  (Mäso s dlhšími vláknami býva chutnejšie ako mäso nakrájané po vlákne).
  6. Ak chcete pripravovať T-bone, ktorý nasýti dvoch ľudí, vypýtajte si steak s hmotnosťou 600-800 gramov.
  7. Ak chcete byť naozaj sýty, vypýtajte si wagyu. Má mimoriadne výrazné mramorovanie, ktoré mu dodáva sýtosť.
  8. Ak kupujete steaky zo sviečkovice, vypýtajte si časť zo stredu. Chutí najlepšie.

 


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť