MENU

Pripravujeme sa na grilovačku - 2. časť: Vyberte si správny typ grilu

Grilovacia sezóna je rozbehnutá a vy ešte stále iba pozeráte susedovi cez plot, pretože nemáte vlastný gril? Je čas to napraviť. Prinášame vám niekoľko tipov, ako vybrať gril, ktorý bude vašim verným spoločníkom nejednu letnú sezónu.

 

Gril na drevené uhlie

Začneme grilom na drevené uhlie, ktorý využijete výhradne vonku. Jeho malou nevýhodou je totiž dráždivé dymenie, ktoré však pri pobyte vonku prehliadnete. A navyše, v niektorých prípadoch to dokonca oceníte. Žiadny gril totiž jedlu nedodá takú dymovú chuť, ako práve tento. Na griloch na drevené uhlie nenájdete regulátor teploty. Určite vás však poteší priaznivá cena – pohybuje sa od 30 do 200 eur.

Plynový gril

Plynový gril na rozdiel od grilu na drevené uhlie neuvoľňuje dym. A tak ho využijete nielen na úplne voľnom priestranstve, ale napríklad aj na terase. Na väčšine plynových grilov si teplotu viete ľahko zregulovať, počítajte však so zvýšenými nákladmi na plynové fľaše. Cena plynových grilov sa začína na sume 600€ a končí pri niekoľkých tisíckach. Na bežné grilovanie s rodinou a priateľmi vám však určite postačí jeden z tých lacnejších.

Elektrický gril

Ak si na grilovanom mäsku či zelenine radi pochutnáte aj mimo letnej sezóny, siahnuť by ste mali po elektrickom grile. Keďže je väčšinou mimoriadne ľahký a nedymí, pokojne ho môžete využívať aj v interiéri. Jednoducho všade, kde máte prístup k elektrine. Cena elektrického grilu, ktorý zvládne obslúžiť aj ktokoľvek bez skúseností, sa začína na 20 eurách. Horná hranica je okolo 500 eur.

Keramický gril

Ak máte na gril nasporené o čosi viac a potrpíte si na kvalite, poobzerajte sa po keramickom grile. Splní vám funkciu univerzálneho pomocníka. Grilovanie totiž nie je jeho jedinou funkciou. Môžete na ňom variť, údiť či piecť. Aj vďaka svojej univerzálnosti tento typ grilu využívajú aj v reštauráciách. Vyznačuje sa najmä tým, že dobre udržiava teplo a jedlo, ktoré v ňom človek pripraví, je mimoriadne šťavnaté. Priemerná cena takéhoto grilu je približne 1 000 eur.

 


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť