MENU

Tajná receptúra od amerických šéfkuchárov na najlepší T-bone

Každý lepší kuchár, ktorý pripravuje steaky či už vo vlastnej kuchyni alebo v reštaurácií má svoj recept, resp. postup ako si najlepšie pripraví steak. Dnes sme sa pozreli na to, aké tajomstvo nám prezradili americkí kuchári Bryan a Miachel Voltaggio.

Na prvý pohľad sa recept na T- bone steak od bratov Bryana a Michaela Voltaggio zdá úplne štandardný. Do hnedasta opečený a vo vnútri krvavý kus mäsa. Ale existuje jeden veľký rozdiel od toho klasického. T-bone steak je nasolený už 12hod v predstihu. 

Ako urobiť 12hod solený T-bone?

Steak najprv osolíme 1 polievkovou lyžicou soli na cca 500g mäsa, čo je hlavným pravidlom. Potom položíme steak na papier na pečenie, na menší plech a vložíme na noc do chladničky neprikryté. Takto vzduch môže cirkulovať okolo mäsa, ktoré sa prirodzene suší a vzniká čas, pokým sa soľ dostane do vnútra steaku a neostáva iba na jeho povrchu. 

Odležanie veľkého kusu mäsa

Ak ste čítali, že by ste mali svoj steak nechať odležať na 30min pred pečením, aby dosiahol izbovú teplotu, tak musíme odlišovať o aký kus mäsa sa jedná. Nie je možné, aby 1,5kg steak, mohol dosiahnuť teplotu izby už za pol hodinu. Avšak vždy predtým, ako steak dávame na panvicu, osušíme ho papierovou utierkou. Druhý krát už ho soliť neodporúčame. Mäso sa upečenie najlepšie, keď je suché a na liatinovej panvici. 

Ako správne upiecť takýto steak

Po prepečení jednej strany steaku pridáme na panvicu väčší kus masla, čo umožní dopiecť druhú stranu a dodá mäsu chuť. Následne ho dáme do rúry. Na stredne prepečený steak si nahrejeme rúru na 50°C a nechápe piecť 12-15min. Pri vyberaní z rúry nezabudújte na váš hrubý steak použiť väčšie kliešte, aby ste ho mohli dobre uchopiť. 

Kto nám recept pripravoval?

Bratia Bryan a Michael Voltaggio sú americkí kuchári pôsobiaci v Californii, kde mali aj vlastnú reštauráciu, ktorú v júni 2018 zavreli. Už 6 rokov po sebe Michael vyhral kuchársku súťaž, v ktorej súperil so svojim bratom. Súťaž Top Chef je úspešný americký seriál o varení, v ktorom hlavný odborník povedal, že Michale je najviac talentovaný kuchár zo všetkých. 

Zdroj: www.thekitchn.com


T- bone

Tento kus steaku pozostáva z dvoch častí, ktoré sú od seba oddelené kosťou v tvare písmena T, čo je bedrová časť chrbtice.
Väčšia časť je z roštenky a menšia zo sviečkovice. V USA sa toto mäso nazýva Poterhouse. Má ten istý tvar, ale časť zo sviečkovice je väčšia.
T- bone steak je považovaný za najkvalitnejší druh mäsa, má výraznú chuť a je mimoriadne krehký. Vzhľadom k tomu, že obsahuje dva najpoužívanejšie druhy mäsa je jeho cena dosť vysoká.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť