V roku 2016 sa na svete zjedlo 60 miliónov ton hovädzieho. Krajiny, ktoré patria v konzumácii mäsa do top trojky, sú od Slovenska pomerne vzdialené, štvrtú priečku zastáva neďaleké Spojené kráľovstvo.
Takto vyzerá kompletný rebríček prvých 25 štátov, v ktorých skonzumujú za rok najviac hovädzieho mäsa:
- Uruguaj - 56 kg na osobu (počet obyvateľov 3 444 071)
- Argentína - 54,5 kg na osobu (počet obyvateľov 43 847 277)
- Hong Kong - 52 kg na osobu (počet obyvateľov 7 346 248)
- Spojené kráľovstvo - 36 kg na osobu (počet obyvateľov 324 118 787)
- Brazília - 35,7 kg na osobu (počet obyvateľov 209 567 920)
- Paraguaj - 33 kg na osobu (počet obyvateľov 6 725 430)
- Austrália - 29,5 kg na osobu (počet obyvateľov 24 309 330)
- Kanada - 26 kg na osobu (počet obyvateľov 36 286 378)
- Kazachstan - 25 kg na osobu (počet obyvateľov 17 855 384)
- Čile - 23,8 kg na osobu (počet obyvateľov 18 131 850)
- Izrael - 22 kg na osobu (počet obyvateľov 8 192 463)
- Švajčiarsko - 21 kg na osobu (počet obyvateľov 8 379 477)
- Turecko - 20,3 kg na osobu (počet obyvateľov 79 622 062)
- Nový Zéland - 17,7 kg na osobu (počet obyvateľov 4 565 185)
- Kostarika - 17,6 kg na osobu (počet obyvateľov 4 857 218)
- Kolumbia - 17,1 kg na osobu (počet obyvateľov 48 654 392)
- Juhoafrická republika - 16,4 kg na osobu (počet obyvateľov 54 978 907)
- Južná Kórea - 15,5 kg na osobu (počet obyvateľov 50 503 933)
- Bosna a Hercegovina - 14,5 kg na osobu (počet obyvateľov 3 802 134)
- Mexiko - 14 kg na osobu (počet obyvateľov 128 632 004)
- Kuvajt - 13,7 kg na osobu (počet obyvateľov 4 007 146)
- Libanon - 13,4 kg na osobu (počet obyvateľov 5 988 153)
- Rusko - 13,3 kg na osobu (počet obyvateľov 143 439 832)
- Gabon - 12 kg na osobu (počet obyvateľov 1 763 142)
- Omán - 11,4 kg na osobu (počet obyvateľov 4 654 471)
Ak hľadáte v tomto rebríčku Slovensko, tak márne. Nielenže sa nenachádza v prvej 25ke. Nenájdete ho dokonca ani v prvej 50ke krajín, v ktorých nesmie hovädzie mäso na stole chýbať.
Zdroj: beef2live
Prehľad steakov
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.