MENU

Je prepečenie medium-rare škodlivé pre naše zdravie?

V dnešnej dobe sa zdá, že všetko, čo urobíme nie je správne alebo je dokonca až nebezpečné. “Nepite to, nejedzte surové mäso alebo zle prepečené mäso, pretože spôsobuje rakovinu.” Ak sú všetky tieto tvrdenia pravdivé, ako to, že dokážeme prežiť z roka na rok.

Mäso a jeho nástrahy 

Mäso samo o sebe je spojené s veľmi nízkymi zdravotnými rizikami. Bravčové a kuracie mäso môže obsahovať parazity. Obvzlášť bravčové mäso bolo známe tým, že sa v minulosti mohlo z neho dostať trichoníza, v rámci ktorej sú pôvodcami ochorenia malé hlísty. Preto je zákaz jedenia bravčového mäsa základ v mnohých náboženstvách. V minulosti ľudia neverili tomu, že varením bravčového mäsa pri teplote 70°C zničí všetky mikróby a parazity, ktoré spôsobujú rozsiahle ochorenia. Kuracie mäso je zase najznámejšie tým, že je kontaminované bektériou E. Coli a tu je opäť potrebné mäso variť aspoň na 70°C.  

Je pravda, že medium - rare steak nie je zdraviu škodlivý?

Zo všetkých druhov mäsa pri prenášaní chorôb predstavuje hovädzie mäso najmenšie riziko. V zanedbateľnom množstve môže hovädzie mäso zvýšiť riziko rakoviny, a to pri zahrievaní mäsa na príliž vysokých teplotách, v rozmedzí medzi 100°C - 800°C. Z bielkovín a sacharidov, napr. počas grilovania vznikajú Heterocyklické amíny ako silný druh karcinogénov a Polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré dokážu meniť štruktúru DNA. V tomto prípade je väčšia šanca, že získate výhru v lotérií ako by ste mali ochorieť. V USA, ako najväčšom spotrebiteľovi steakov, neboli zaznamenaná ešte žiadne prípady výskytu rakoviny z hovädzieho mäsa. 

Hovädzie mäso predstavuje najmenšiu možnosť zdravotných problémov pre človeka.
Hovädzie mäso predstavuje najmenšiu možnosť výskytu zdravotných problémov pre človeka. 

Ako sa dostatočne vyhnúť zdravotným problémom?  

Väčšina zdravotných problémov sa rieši pri jedení úplne surového mäsa ako je tatarák. Vtedy existuje riziko získania baktérie E.coli. Kontaminácia baktériami E. Coli je v prípade, ak je v spracovateľských zariadeniach zaobchádzanie s mäsom neprimerané potravinárskym štandardom. Ak však mäso pripravujete pri nižších teplotách ako je 55°C - 60°C, alebo menej, jednoducho mäso pred varením opláchnite a pred opätovným zaobchádzaním s ním si umyte ruky. Chlór vo vode mäsu neublíži a je to jediný prípad, kedy sa nebudete sťažovať na prítomnosť chlóru vo vode. 


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť