
Na 4 poricie potrebujeme:
- 750g flank steaku
- čersvé celé korenie
- rastlinný olej
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 fľašku rybacej omáčky
- 2 čajové lyžičky vínného ocotu
- 1 limetka
- 1½ pohára zelených fazuliek
- 1 jalapeno paprička bez semien
- 1 hlávkový šalát
- čerstvá mäta
- čerstvá bazalka
Postup:
- Steaky osolíme, okoreníme a necháme ich odležať, aby dosiahli izbovú teplotu.
- Na panvici si rozpálime olej a steaky opečieme z každej strany aspoň na 2min.
- Znova otočíme steak a pridáme natenko nakrájaný cesnak. Snažte sa cesnak držať po bokoch panvice, zatiaľ čo sa vám steak ešte pečie. Mäso necháma na panvici 2min, aby sme ho mali stredne prepečené.
- Steak položíme na tanier a cesnak vysypeme do misky, do ktorej pridáme rybaciu omáčku, vínny ocot, 1 odšťavenú limetku, pár kúskov čierneho korenia a zamiešame.
- Nakoniec pridáme ešte na drobno nakrájané zelené fazuľky.
- Flank steak podávame s fazuľkami a nasekanými čerstvými bylinkami.
- Zelené fazuľy a chilli si môžeme nakrájať a vloziť do chladničky už deň pred prípravou, aby nám zmäkli.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.