Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 700g Rib eye steak
- ¼ pohára limetkovej šťavy
- 2-4 PL rybacej omáčky
- ½ ČL cukru
- 1ks listového šalátu
- ½ pohára listov mäty
- ½ pohára koriandru
- 1ks uhorky
- ½ malej škatuľky cherry paradajok
- ¼ červenej cibule
- soľ, rastlinný olej
Postup:
- Osoľte steak a nechajte ho odležať. Potrite ho olejom a olej nalejte aj na panvicu. Steak si opražíme 4-5min z každej strany.
- Pokým sa nám steak pečie, pripravíme si malú misku, kde zamiešame limetkovú šťavu, rybaciu omáčku a cukor. Do zálievky vložte kúsok šalátu a ochutnajte. Môžete ju dochutiť aj inými prísadami.
- Natrhajte šalát do veľkej misky. Pridajte nasekanú mätu a koriander. Nakrájajte uhorku a paradajky a taktiež pridajte do misky.
- Steak nakrájajte na tenké plátky pozdĺž šliach.
- Zálievku nalejte na šalát a premiešajte.
- Pred podávaním steak taktiež pokvapkáme zálievkou.
- Nebojte sa experimentovať a pridať aj kúsok chilli.
Zdroj: www.thekitchn.com
Rib eye
Je jeden z najdrahších rezov zo všetkých. Má oválny tvar, nachádza sa na chrbte hovädzieho dobytka.
Má veľmi výrazné vnútorné tukové mramorovanie, preto je veľmi šťavnaté. Okolo okrajov je mäso obalené tukom, vrátane tukového oka, ktoré sa nachádza v strede mäsa a zintenzívňuje jeho chuť a nemal by sa vykrajovať. Po sviečkovej je to druhý najjemnejší kúsok hovädzieho.