Na 2 porcie potrebujeme:
- 2ks steaku podľa chute
- soľ a korenie
- olivový olej
- 55g plesnivého syru
- 2 cibule
- 12 - 15ks šampiňónov
- 2ks strúčiky cesnaku
- 0,5l čierneho piva
Postup:
- Zohrejeme si rúru na 220°C. Zemiaky okoreníme, polejeme olivovým olejom a poukladáme ich na papier na pečenie. Pečieme 20-30min, až pokým nezhnednú.
- Skaramelizujeme si cibuľku. Nakrájanú ju dáme na horúcu panvicu s olejom alebo maslom s trochou soli. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni 20min, pokým nezmäkne a nezhnedne.
- Nakrájane šampiňóny vložíme na olivový olej na panvici. Pečieme 5min na miernom ohni, potom pridáme spučený cesnak a necháme ďalšiu minútu variť.
- Nakoniec zalejeme 0,250l čierneho piva a dusíme ďalších 5min.
- Do omáčky pridáme skaramelizovanú cibuľku a dusíme cca 10-15min, pokým sa neurobí, nezhustne.
- Nahrejeme si panvicu, pridáme olivový olej, okoreníme a osolíme steak z obidvoch strán. Pečieme zhruba 4-5min z oboch strán. Potom ho odložíme na tanier, zakryjeme alobalom a necháme odstáť 5min.
- Ak nám už zemiaky v rúre zhnedli, posypeme ich plesnivým syrom. Znížime teplotu a necháme ešte 5min dopiecť.
Zdroj: www.thekitchn.com
Prehľad steakov
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.