MENU

Steaky na čiernom pive so zemiakmi a plesnivým syrom

Čas prípravy 45 minút

Na 2 porcie potrebujeme:

Postup:

  1. Zohrejeme si rúru na 220°C. Zemiaky okoreníme, polejeme olivovým olejom a poukladáme ich na papier na pečenie. Pečieme 20-30min, až pokým nezhnednú.
  2. Skaramelizujeme si cibuľku. Nakrájanú ju dáme na horúcu panvicu s olejom alebo maslom s trochou soli. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni 20min, pokým nezmäkne a nezhnedne. 
  3. Nakrájane šampiňóny vložíme na olivový olej na panvici. Pečieme 5min na miernom ohni, potom pridáme spučený cesnak a necháme ďalšiu minútu variť. 
  4. Nakoniec zalejeme 0,250l čierneho piva a dusíme ďalších 5min. 
  5. Do omáčky pridáme skaramelizovanú cibuľku a dusíme cca 10-15min, pokým sa neurobí, nezhustne.
  6. Nahrejeme si panvicu, pridáme olivový olej, okoreníme a osolíme steak z obidvoch strán. Pečieme zhruba 4-5min z oboch strán. Potom ho odložíme na tanier, zakryjeme alobalom a necháme odstáť 5min. 
  7. Ak nám už zemiaky v rúre zhnedli, posypeme ich plesnivým syrom. Znížime teplotu a necháme ešte 5min dopiecť. 

Zdroj: www.thekitchn.com


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie recepty

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť