Na prípravu 4 porcií budeme potrebovať:
- 1 kg Rib eye alebo sviečkovice
- 2ks veľké bagety alebo také, aby sme s nimi vyplnili zapekaciu misu
- 1ČL soli
- ½ČL čerstvého čierneho korenia
- rastlinný olej
- 1ks žltej cibule
- 1ks zelenej papriky
- čerstvá petržlenová vňať
- 6ks toastového syru
- 6ks Provolone, talianskeho syru
- nesolené maslo
Postup:
- Steaky si nakrájame na tenké plátky a pečieme na panvici.
- Na tenké plátky si nakrájame aj cibuľu a na kocky papriku a na drobno čerstvú petržlenovú vňať.
- Na panvici si rozpustíme maslo a pridáme nasekanú zeleninu. Posolíme a povaríme aspoň 10min.
- Zapekaciu misu vyložíme prekrojenými bagetami alebo iným pečivom.
- Na pečivo poukladáme toastový syr, opečené steaky, uvarenú zeleninu, Provolone syr a zakryjeme druhou polkou bagiet.
- Bagety potrieme roztopeným nesoleným maslom a zakryjeme alobalom
- Misu vložíme do rúry na 15min s teplotou 180°C.
- Potom alobal dáme dole a dopečieme ešte ďalších 5min.
- Pred servírovaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Zdroj: www.thekitchn.com
Rib eye
Je jeden z najdrahších rezov zo všetkých. Má oválny tvar, nachádza sa na chrbte hovädzieho dobytka.
Má veľmi výrazné vnútorné tukové mramorovanie, preto je veľmi šťavnaté. Okolo okrajov je mäso obalené tukom, vrátane tukového oka, ktoré sa nachádza v strede mäsa a zintenzívňuje jeho chuť a nemal by sa vykrajovať. Po sviečkovej je to druhý najjemnejší kúsok hovädzieho.