Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 800g sviečkovice
- ¼ pohára sójovej omáčky
- rastlinný olej
- 2 PL lyžičky bourbonu
- 2 PL javorového sirupu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL dijónskej horčice
- čerstvé mleté čierne korenie
Na prílohu potrebujeme:
- rastlinný olej
- 400g asparágusu
- 1PL jablčného octu
- ¼ ČL chilli papričiek
- ⅓ pohára vývaru alebo vody
- 2PL nesoleného masla
Postup:
- Všetky ingrediencie, sójovú omáčku, olej, bourbone, javorový sirup, pretlačený cesnak, horčicu a čierne korenie vložíme do misky a rozmiešame.
- Steaky obalíme v omáčke a všetko spoločne dáme do uzatvárateľného vrecka a do chladničky na 1-4hod.
- Steak pred opečením necháme odležať na izbovú teplotu a utrieme ho zo zvyšnej marinády. Zohrejeme si panvicu s olejom a steak opečiem na stupeň prepečenia, aký máme radi a necháme odležať zakrytý alobalom.
- Znížte teplotu a na panvicu pridajte špargľu, vývar alebo vodu, chilli papričku a varte 2-3min. pokým špargľa nie je krehká.
- Panvicu odstráňte z ohňa, pridajte maslo a rozmiešajte, pokým nebude omáčka jemná.
- Špargľu podávajte spoločne so steakom.
Zdroj: www.thekitchn.com
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.