Na tento recept sme použili časť staku z vysokej rožtenky, pretože sa dokáže rýchlo pripraviť. Táto časť mäsa je veľmi krehká, preto ju naloženú v marináde necháme niekoľko minút, aby nasiakla všetky príchute a uvoľnila tú svoju. Širšie ryžové rezance sa k hovädziemu mäsu hodia viac. Ku bylinkám môžete pridať aj koriander alebo čerstvú petržlenovú vňať a taktiež ako doplnok sú výborné sezamové semiačka, alebo nakrájané mandle.
Na prípravu 2 porcií potrebujeme:
- 500g skirt steak (veverička)
- soľ a čerstvé čierne korenie
- olivový olej
- 4 limetky
- ryžové rezance
- ½ pohára čerstvej nasekanej mäty
- ½ pohára osolený arašidov
Postup:
- V hrnci so soľou si uvaríme vodu.
- Steak si osušíme s kuchynskou papierovou utierkou, osolíme ho a okoreníme.
- Zohrejeme si panvicu s olejom a opečieme si steak na 4-5min z každej strany.
- Do hrna dáme uvariť rezance.
- Jemne nastrúhajte kôru zo 4 limetiek do misky. Pridáme šťavu z polovice limetky, ¼ pohára olivového oleja. Dochuťte soľou a korením a miešajte, aby sa prísady spojili.
- Nakrájame si steak, polejeme marinádou a pridáme nakrájanú mätu a oriešky.
Zdroj: www.thekitchn.com
Pri servírovaní streba veveričku krájať pod uhlom 45° šikmo, priečnym rezom cez svalové vlákna. Mäso sa potom bude rozplývať na jazyku. Je zložená z dvoch svalov, ktoré sú spojené blanou. Sú často namáhané, a tak je mäso o niečo menej jemné. Mäso sa nachádza kúsok od pečene, a preto chytá korenistú chuť. Blanu, ktorá je uprostred nevyrezávajte a každý jeden sval uprostred asi zo ¾ pozdĺžne narežte. Vtedy sa mäso akoby rozbalí do placatého steaku. Nikdy ho však celé nerozrežte.