Na 4 porcie budeme potrebovať:
- Rib eye steaky s hmotnosťou 225 g / 1ks
Na omáčku:
- 1/2 ks zeleru
- 4 ks mrkvy
- 2 ks petržlenu
- 1 ks cibule
- 7 plátkov slaniny
- čerstvá šťava z citróna
- 1 PL hnedého cukru
- soľ
- čierne korenie
- 400 ml slivkového lekvára
- 100 ml brusnicového džemu
- 2 PL hrozienok
- 2 dl červeného vína
- 1/2 liter hovädzieho vývaru
Na odvar:
- 6 ks celého čierneho korenia
- 4 ks bobkového listu
- 4 ks nového korenia
- 2 dl horúcej vody
Postup:
-
Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote a ochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.
-
Z uvedených ingrediencií si v hrnci pripravíme odvar.
-
V panvici alebo vo woku si orestujeme slaninu a keď nám vznikne výpek, slaninu vyberieme. Do výpeku zo slaniny ďalej pridáme nakrájaný zeler, petržlen, mrkvu, cibuľu a restujeme cca 3 minúty. Potom pridáme šťavu z citróna, odvar, brusnicový džem, hrozienka a červené víno. Celú zmes nakoniec zalejeme hovädzím vývarom.
-
Steaky opečieme na miernom ohni podľa chuti na stupeň prepečenia a zalejeme ich pripravenou zmesou. Dusíme cca 45 minút.
-
Hovädzie mäso vyberieme a omáčku prepasírujeme cez sitko. Podávame s prepasírovanou omáčkou.
Je jeden z najdrahších rezov zo všetkých. Má oválny tvar, nachádza sa na chrbte hovädzieho dobytka.
Má veľmi výrazné vnútorné tukové mramorovanie, preto je veľmi šťavnaté. Okolo okrajov je mäso obalené tukom, vrátane tukového oka, ktoré sa nachádza v strede mäsa a zintenzívňuje jeho chuť a nemal by sa vykrajovať. Po sviečkovej je to druhý najjemnejší kúsok hovädzieho.