Na prípravu 2 porcií potrebujeme:
- 500g flank steaku
- olivový olej
- ⅓ pohára boubonu
- 1 pohár hovädzieho vývaru
- soľ a čerstvé čierne korenie
- ½ smotany na varenie
- 1 PL čerstvej pažítky
Postup:
- Zohrejeme si panvicu, osolíme a okoreníme si steak a na oleji ho opečieme cca 9min z každej strany a zakrytého alobalom necháme odležať.
- Panvicu odstavte z ohňa a pridajte bourbon. Potom panvicu dajte na mierny oheň a drevenou vareškou odstráňte pripálené kúsky zo spodku panvice.
- Varte až pokým sa bourbon nezredukuje asi o ¾. Ak nechcete kupovať celú fľašu, odporúčame vám zakúpiť mále 1dcl fľaštičky.
- Primiešajte hovädzí vývar, ½ čajovú lyžičku soli a ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia. Varte pokým sa tekutina nezníži o polovicu, 2-3min.
- Pridajte smotanu, priveďte do varu, znížte teplotu a varte 3min, kým omáčka nezhustne.
- Nakrájajte steak, polejte ho omáčkou a posypte nakrájanou pažítkou.
Zdroj: www.thekitchn.com/
Pupok
Pupok, alebo ako ho v Amerike nazývajú Flank steak, je rez mäsa priamo z pupka zvieraťa. Jedná sa o brušný sval, ktorý je neustále namáhavý, tým pádom obsahuje husté svalové vlákna a mäso je tuhšie. Má jemné mramorovanie, a preto je vhodný na dusenie aj varenie. Samotný pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Kým vrchný šál smeruje k bránici a pripravuje sa z neho výborný Hanger steak, spodný šál ide smerom k zadnej časti zvieraťa.