MENU

3 tipy na knihy, vďaka ktorým pripravíte dokonalý steak

Žiadny steak majster učený z neba nespadol. Skôr ako pripravíte dokonalý steak, čaká vás niekoľko nevydarených pokusov a hodiny strávené v kuchyni. Vaše učenie môžete urýchliť napríklad študovaním správnej literatúry. Okrem našich poučných blogov, môžete siahnuť aj po knihách. Prinášame vám odporúčania na tituly, v ktorých nájdete triky a recepty na prípravu dokonalých steakov.

 

  1. Dokonalý steak

 

Hľadáte odpovede na otázky ako pripraviť dokonalý šťavnatý steak, ako získať chrumkavú zlatohnedú kôrku, alebo akú panvicu pri príprave steaku použiť? Nájdete ich v knihe Dokonalý steak od holandského kulinárskeho publicistu Marcusa Polmana. Marcus o steakoch nepíše od kancelárskeho stola, ale osobne navštevuje chovateľov dobytka, mäsiarov, a renomovaných šéfkuchárov. Na základe rozhovorov s nimi vo svojich knihách podáva zrozumiteľné inštrukcie na prípravu mäsa. Radí čitateľom ako vybrať to správne a prináša im tipy a triky na jeho úpravu. Okrem toho je kniha mimoriadne zaujímavá aj po grafickej stránke – je plná kvalitných fotografií a infografík.

 

Marcusov najznámejší výrok je: „Najlepšia vec, ktorú môžete s jedlom okrem jeho konzumácie robiť, je hovoriť o ňom.“

Dokonalý steak - Marcus Polman
Dokonalý steak - Marcus Polman

 

 

  1. Steaky

 

Paul Gayler, autor knihy Steaky, mal ku gastronómii blízko už odmalička. Už v 12 rokoch pomáhal v rodinnej cateringovej firme, čo ho neskôr doviedlo k štúdiu na kulinárskej škole. V súčasnosti sa okrem vedenia 40 kuchárov z pozície šéfkuchára, venuje písaniu kulinárskych kníh. Na svojom konte ich má viac ako 20 a do slovenčiny boli preložené 2 z nich – najprv Nová vegetariánska kuchárka a neskôr kniha Steaky. Podľa autora steak spĺňa tri základné atribúty – jeho príprava je prostá, rýchla a jednoduchá. V knihe Steaky vás naučí ako vybrať to správne mäso, ako odhadnúť stupeň prepečenia a prevedie vás tiež cestou správneho grilovania. Na 144 stranách nájdete inšpirácie na 75 jedál – od rôznych typov steakov, cez lahodné omáčky, až po marinády a studené ochutené maslá.

 

Paul si okrem písania kníh vyskúšal aj rolu porotcu v kuchárskej súťaži Chef of the Year.

Steaky - Paul Gayler
Steaky - Paul Gayler

 

 

  1. Weber – Grilovanie, Steaky

 

„Keď je predo mnou rozpálený oheň a pekný mramoroý steak, viem, že ma čaká skvelý deň,“ tvrdí Jamie Purviance, autor knihy Weber – Grilovanie, Steaky.
Podľa Jamieho dokáže dnes dobrý šťavnatý steak pripraviť ktokoľvek. Porovnáva to s minulosťou, keď naši predkovia prvý raz opekali mäso na ohni – bolo tuhé a ťažko spracovateľné.

 

Okrem rád nielen o grilovaní, autor prináša množstvo receptov, ktoré si nevyžadujú žiadne špeciálne kuchárske schopnosti a zvládne ich pripraviť naozaj každý. Ohľad berie na milovníkov nefalšovanej chuti mäsa bez veľkého množstva prísad, no nezabúda ani na vyznávačov výnimočných chutí a experimentátorov.

 

Všetkým, ktorí sa chcú naučiť pripraviť kvalitný grilovaný steak z vlastnej skúsenosti radí jediné: „Čím viac som griloval, tým lepší som v tom bol."

Weber - Grilovanie, Steaky
Weber - Grilovanie, Steaky - Jamie Purviance

 

Foto: martinus.sk

 

 

 


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť