MENU

5 metód ako zachovať čerstvosť byliniek pri príprave steaku

Čerstve bylinky sú kulinársky skvostom mnohých kuchárov. Ich nakombinovanie pre vyťaženie, čo najlepšej chute do steaku je určite namáhavejšie ako len príprava čaju. No ešte náročnejšie je ich skladovanie pre zabezpečenie, čo najdlhšej sviežosti.

Používanie čerstvých byliniek nie je vždy jednoduché, hlavne vtedy, keď ich máte zmiešať rovno niekoľko príchutí. Po iba jednom - dvoch dňoch listy dokážu ovädnúť a bylinky stratia farbu. Vyhadzovať ich takto rýchlo do smetí je neužitočné asi tak, ako neustále kupovanie, keďže v obchodoch sú drahé. Pre tých, ktorí nemajú možnosť si bylinky zasadiť doba na balkóne alebo v záhrade sme pripravili pár rád, ako vydržia dlhšie čerstvé.  

Kúpili sme zväzok čerstvej petržlenovej vňate, rozdelili sme ju na päť porcií a skladovali po celý týždeň. Každý deň sme ich skontrolovali do akej miery ostali čerstvé. Niektoré metódy sú lepšie ako iné, ale len jedna bola jasným víťazom.  

V prvých dvoch metódach sme petržlenovú vňať vložili do plastového obalu s uzatváraním na zips. Jeden zväzok sme namočili a obalili do navlhčenej kuchynskej papierovej utierky a druhý do suchej. Tretí zväzok sme ponorili do zaváraninovej fľaše ako kvety, čím sme ju nechali voľne dýchať. Na štvrtý petržlen sme použili ten istý spôsob, avšak zväzok sme prikryli plastovým obalom. Piata porcia ostala v igelitovom obale, tak ako sme ju kúpili. 

Čerstvá petržlenová vňať

1. Metóda skladovania: zaváraninová fľaša s vodou a plastovým obalom na vrchu

Bodovanie:  4/10

Idea tohto typu skladovania je, že stonky vypijú vodu, ktorá udrží listy kučeravé, hydratované a svieže. Metóda sa nazýva aj “buketová metóda” podľa toho, ako si udržujeme kvety vo váze. 

2. Metóda skladovania: obalenie v suchej papierovej utierke

Bodovanie: 5/10

Najpoužívanejšia metóda uskladňovania v uzatvárateľnom plastovom obale. Zámer je taký, že suchá papierová utierka absorbuje prebytočnú vlhkosť, ktorá môže byť dôvodom rýchlejšieho obvädnutia a suché prostredie rastlinku chráni pred plesňou. 

3. Metóda skladovania: nákupný obal

Bodovanie: 7/10

Petržlenovú vňať sme uschovali priamo v obale, v ktorom sme ju kúpili a vložili do chladničky. Žiadne orezávanie, umývanie, ani sušenie. 

4. Metóda skladovania: zaváraninová fľaša s vodou 

Bodovanie: 7,5/10

5. Metóda skladovania: obalenie vo vlhkej papierovej utierke

Bodovanie: 9/10

Zdroj: www.thekitchn.com

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť