MENU

Netradičné omáčky ku steakom

Ak plánujete perfektnú večeru a ako hlavný chod budete podávať steaky, k dokonalosti vám chýba už len príloha, ktorú budete k mäsu servírovať.

Steaky môžeme podávať s ľahkými šalátmi alebo prípravou nenáročných príloh. Kedysi sa k jedlu pripravovali typické omáčky ako kôprová, paradajková, alebo chrenová, ktoré spočívali na základe zo smotany, alebo zápražky. V dnešnej dobe sa s prípravou omáčky dokážeme priblížiť ku talianskej, ázijskej, alebo francúzskej kuchyni. A vieme si ich uvariť aj doma.  

Bearnaise – tradičná francúzska omáčka s octom a čerstvým estragónom.

Pesto – nie také tradičné, ktorého základom je bazalka, ale ku steaku vhodnejšie. Pozostáva so žeruchy, chilli papričiek a lieskových orechov.

Barbecue – tento druh omáčky nemusí obsahovať špeciálne prísady, ale vždy bude chutiť inak, keď si ju vhodnou kombináciou prispôsobíte.

Hubová omáčka – zmes lesných hríbov, bieleho vína, byliniek, Crème fraîche a parmezánu.

Ochutené maslo – zmiešanina cesnaku a petržlenu, chilli, koriander a limetka, alebo chren a pažítka.

Omáčka chichimuri – juhoamerická omáčka s cesnakom, bylinkami a chilli papričkami.

Hollandaise – klasická francúzska omáčka s čerstvou bazalkou.

Pfeffer steak – jednoduchá steaková omáčka, ktorou základom je zmes korenia.

Plačúci tiger – ku tejto omáčke si nikdy nezabudnite pripraviť aj pohár vody. Inšpirovaná ázijskou kuchyňou na báze zelených thajských chilli papričiek.

Omáčka so šalotky a červeného vína – typická omáčka z bistra.

Pizza omáčka – talianska omáčka pripomínajúca chuť pizzového základu.


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť