MENU

Čo používať na čistenie mriežky po grilovaní?

Na čistenie mriežky nie je vôbec potrebné používať saponáty, dôležité je vyčistiť ho v okamihu, keď je rozpálený.

Ako sa zaručene vysporiadať so zašpinenou mriežkou od grilu?

Keď skončíte s grilovaním, vezmite si špachtľu a drôtenú kefu a gril jednoducho vyčistite. Všetky nečistoty následne vypálite, ako keď vypaľujete rúru v procese pyrolýzy. Treba rozpáliť gril na maximum, najlepšie pri zatvorenom veku a vyčistiť gril akonáhle sa rozpáli. Na konci sezóny môžete dať grilovaciu mriežku do umývačky riadu. Nerezová mriežka proces umývania s agresívnymi čistiacimi prostriedkami vydrží. 

Čo s liatinovou mriežkou?

Rozhodne by sme neodporúčali skúšať túto metódu pre majiteľov grilu, ktorí majú liatinovú mriežku. Surová liatina je na čistiace prostriedky v umývačke riadu veľmi citlivá a mohla by začať korodovať. Aj u bežného liatinového riadu alebo panvice sa odporúča, aby boli sústavne potreté olejom, alebo kuchármi obľúbenou kožou zo slaniny. Keď používate drôtenú kefu, je potrebné použiť špeciálne kefy určené na gril, z medi alebo drôtu, v opačnom prípade by sa mohlo stať, že si mriežku poškriabete. Ak máte lacnejší gril, kde je riziko poškrabania veľmi vysoké, ako alternatívu môžete použiť alobal. Spravíte z neho menšiu guľu a s pomocou rukavíc nečistotu jednoducho dáte dole. 

Zdeněk Marcina, ktorý v Pražskom kulinárskom inštitúte vedie kurzy grilovania radí:

"Chápem, že sa výrobcovia čistiacich prostriedkov snažia presviedčať, aby ľudia ich výrobky kupovali, ale nie je to potrebné. Keď skončíme grilovanie, zapneme gril na maximum, necháme štvrť hodinky vypáliť a potom vezmeme kefu. Treba nám jednu kefu s kratšími a druhú s dlhšími štetinami, s ktorými sa lepšie dostane do všetkých záhybov. A tiež mriežku, či už liatinovú alebo nerezovú vyberieme a vyčistíme ju aj zo spodnej časti. Tam sa môžu hromadiť nápeky, ktoré síce neprídu do styku s potravinami, ale môžu škodiť."

Ako povrch ošetriť?

Na záver celého procesu je dobré, aby ste mriežku naimpregnovali. Nerobte to ale napustenou papierovou utierkou alebo vreckovkou. Tie totiž nechávajú na mriežke chlpy. Mriežku tiež môžete nastriekať špeciálnym prípravkom na čistenie grilov, nechať chvíľu pôsobiť, a potom ju ostriekať vodou z hadice. Ale aj tieto špeciálne prípravky sa odporúčajú aplikovať na povrch teplý 50-70 ° C podľa všetkých odporúčaní výrobcov. Aby však fungovali správne, musia byť dosť agresívne. Nezabúdajte však, že keď ju oplachujete, zároveň splachujete do kanalizácie alebo pôdy, veľa chémie.


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť