- Namočte si špajdle
Ak máte drevené špajdle, namočte ich pred použitím na 30min do vody. Namočením predídete ich zhoreniu aj napriek tomu, že bol predtým zmrazený. Špajdle môžete namočiť pri marinovaní mäsa.
- Nakrájajte mäso a zeleninu na rovnaké kúsky
Mäso nakrájajte na zhruba rovnakú veľkosť, tvar a taktiež to platí aj pre zeleninu ako je napr. cuketa, paprika alebo cibuľa.
- Pripravte si samostatné špízy
Ak mäso oddelíte od zeleniny, špízy sa budú pripravovať primerane rovnako dlho.
Dôležité je rýchle zmrazenie
Keď je mäso aj zelenina na špajdliach poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a taktiež ich papierom zakryjeme a vložíme do mražničky. Takto zabezpečíme rýchle a rovnomerné zmrazenie. Špízy potom zabalíme do alobalu alebo do zatvárajúceho vrecka na dlhodobé skladovanie.
Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 750g sviečkovice
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 ČL hnedého cukru
- 1 ¼ ČL rasce
- 1 ČL červenej papriky
- čerstvé čierne korenie a soľ
- 1ks červenej cibuli
- 1ks žltej alebo červenej papriky
- 1ks zelenej papriky
- olivový olej
- špajdle
Postup:
- Vo väčšej miske zamiešajte sójovú omáčku, cukor, rascu, červenú papriku a štipku čierneho korenia.
- Steak nakrájajte na 2,5cm kúsky, vložte do misky a premiešajte.
- Cibuľu a papriku nakrájame tiež na 2,5cm kúsky, polejeme olejom, osolíme a okoreníme.
- Na špízy napichnite mäso, položte ich na plech s papierom na pečenie, zakryte ich a vložte do mrazničky.
- Takto isto urobte aj so zeleninou.
- Špízy zamrazte minimálne na 3hod alebo na celú noc prikryté alobalom.
- Zmrazené ich môžete mať až 2 mesiace.
Zdroj:
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.