MENU

Ako pripraviť steak s kosťou ?

Kúpili ste si kus mäsa s kosťou a neviete ako ho správne pripraviť? Tu sú najdôležitejšie veci, ktoré by ste mali vedieť o príprave.

Nie je v tom až taký veľký rozdiel

Ak ste zvyknutí na prípravu vykosteného steaku, prítomnosť kosti v strede alebo po okrajoch mäsa by vám nemala robiť také problémy. Kosť má vplyv jedine na čas, za ktorý sa mäso upečie, pretože rozkladá teplo vo vnútri steaku. Hrubá kosť mäso izoluje a trvá dlhší čas, kým sa správne prepečie. Mäso je tým pádom okolo kosti chutnejšie a jemnejšie.

Grilovanie steaku

Keďže sa predpokladá, že mäso s kosťou bude hrubšie, najvhodnejšia príprava steaku je na grile alebo v rúre. Je dôležité aby ste pred prípravou mäso nechali dostatočne dlho odležať nech sa ohreje na izbovú teplotu, čo pri hrubších rezoch môže trvať aj celý deň. Nezabúdajte, ak by ste mäso dali opekať hneď po vytiahnutí z chladničky, stiahlo by sa a stratilo by šťavu. Pred samotným grilovaním mäsa sa odporúča pretrieť rošt kúskom slaniny alebo handričkou namočenou v tuku.

Mäso s kosťou je najlepšie pripravovať na grile

Ako správne grilovať

Grilovanie nesmie začínať prudkým ohriatím a následne pomalým dopekaním, ale presne naopak, Najprv treba začínať pomaly a až nakoniec rýchlo. Po vytiahnutí mäsa z grilu sa teplota a šťavy musia najprv rovnomerne rozležať. Nechajte mäso teda odstáť aspoň 10 minút a až potom ho môžete narezať. Nikdy však mäso z grilu nevyťahujte vidličkou. Unikla by drahocenná šťava, ktorá je vo vnútri mäsa.

Dochucovanie

Dochucovanie mäsa bylinkami alebo cesnakom by malo byť až nakoniec, pretože by sa počas grilovania mohli pripiecť. Ak už mäso máte potreté marinádou, pred položením na gril ho treba osušiť kuchynskou utierkou. K dochuteniu potom stačí už iba trochu morskej soli. 

Recept: Grilovaný T-bone steak s argentínskou omáčkou chimichurri


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť