Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 1 T-bone alebo porterhouse steak (600-800g)
Na omáčku:
- väčšiu hrsť nadrobno nasekanej petržlenovej vňate
- 4 strúčiky roztlačené cesnaku
- 250 ml olivového oleja
- ½ cibule nakrájanej nadrobno
- 1 lyžičku sušeného alebo čerstvého oregána
- ½ nadrobno nakrájanej červenej papriky
- 125 ml vínneho octu
Postup:
-
V miske vymiešame petržlenovú vňať s cesnakom, pridáme olivový olej, ocot a ostatné suroviny a dobre zamiešame. Omáčku necháme v chladničke odležať aspoň 30 min. V chlade, v uzatvorenej nádobe omáčka vydrží aj niekoľko dní.
-
Mäso potrieme olivovým olejom, ochutíme soľou a zomletým čerstvým korením a necháme dôkladne odležať pri izbovej teplote.
-
Keď máme omáčku aj mäso dostatočne odležané zohrejeme si grilovaciu panvicu na silnom ohni. Steak podľa chuti na stupeň prepečenia grilujeme z oboch strán. Po opečení ho necháme ešte 5 minút voľne odležať zabalený v alobale.
Tento kus steaku pozostáva z dvoch častí, ktoré sú od seba oddelené kosťou v tvare písmena T, čo je bedrová časť chrbtice.
Väčšia časť je z roštenky a menšia zo sviečkovice. V USA sa toto mäso nazýva Poterhouse. Má ten istý tvar, ale časť zo sviečkovice je väčšia.
T- bone steak je považovaný za najkvalitnejší druh mäsa, má výraznú chuť a je mimoriadne krehký. Vzhľadom k tomu, že obsahuje dva najpoužívanejšie druhy mäsa je jeho cena dosť vysoká.