MENU

Američania si svoj steak objednávajú zle

Zo všetkých 491 prevádzok v Amerike si až 77% ľudí objednalo zle pripravený steak. Len 23% Američanov si objednalo medium – rare steak, ktorý je podľa odporúčaní šéfkuchárov tou najlepšou voľbou.

Američania spotrebujú cca 13 biliónov kilogramov hovädzieho mäsa ročne. Keď sa vyhlásil prieskum, aký spôsob prepečenia majú Američania najradšej, z množstva opýtaných sa zistilo, že spracovanie mäsa v poradí medium - rare, medium a medium - well, bolo najpreferovanejšie.

Prieskum taktiež ukázal, že Američania si dávajú záležať na tom, aký druh steaku si objednajú. Každý steak má predsa iné mramorovanie. Ten najvyhľadávanejší je Tenderloin steak alebo sviečkovica. Má veľmi jemné mramorovanie a ťažšie sa opeká na well done. Je chutnejšie pri príprave na spôsob rare alebo medium – rare.

Steaky s vysokým podielom mramorovania sa zvyčajne robia na spôsob well done, dokonca aj keď ich pripravujete na teplote medium – well. Sú to časti mäsa ako Rib eye, Porterhouse, T-bone. V strede mäsa je zvyčajne kosť a okolo nej ostáva mäsa ešte šťavnatejšie. Niektorí ľudia pripravujú Rib eye jemne prepečený, teda rare, ale skôr by sme odporúčali ho trošku dlhšie povariť, pretože má hustejšie mramorovanie.


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť