MENU

Je vhodné pripravovať steaky z diviny?

Aj keď je divina príbuzná bravčovému mäsu, ich chuť určite rovnaká nie je. Divina má špeciálnu príchuť, ktorú na varenie využívajú šéfkuchári, ale aj domáci majstri. Má menej tuku a je viac šťavnatá ako bravčové mäso.

Nutričné hodnoty diviny

Divina je veľmi populárna vďaka tomu, že má nízky obsah tuku, vysoký obsah proteínu a intenzívnu orechovo sladkú príchuť. To znamená, že by ste počas prípravy mali byť opatrnejší, pretože sa upečie rýchlejšie ako bravčové. Diviaky sú zriedka náchylné ochorieť, takže mäso neobsahuje antibiotika ani hormóny, ani pridané chemikálie. Z nutričnej výživy obsahuje vysoký podiel bielkovín, železa, niacín alebo vitamín B3, selén, tiamín, vitamín B6, zinok a nízky obsah cholesterolu.

Ako pečieme divinu?

Pečené pliecko z diviaka je najjednoduchší spôsob ako ohúriť návštevu skvelou večerou. Pomalým spôsobom pečenia niekoľko hodín na 135-150°C sa rozpadá spojivové tkanivo a výsledkom je jemnučké mäsko. Všeobecne sa diviaky varia pri nižších teplotách, pretože chudé mäso rýchlo vyschne. Ak máte mäso z diviaka zmrazené, neodmrazujte ho v mikrovlnnej rúre, pretože vám môže vyschnúť a stvrdnúť. Nechajte ho radšej rozmraziť cez noc. Marináda, v ktorej necháte mäso odležať cez noc, dokáže so steakom robiť zázraky. Nielenže mu dodá chuť, ale aj poriadne zmäkne. Kusy ako napr. sviečkovica sa pomaly variť alebo marinovať nemusia. Pokojne môžete divinu aj opekať, pokým nedosiahne vnútornú teplotu 60°C

Porovnanie s ošípanými

V roku 1890 bol v Severnej Amerike vyhlásený lov diviakov. Niektoré diviaky dokázali z rezervácií uniknúť a spárili sa s potomkami dnešných ošípaných. Terajšie diviaky sú teda hybridným plemenom s charakteristickými prvkami kancov. V dnešnej dobe je lov na diviaky na Slovensku povolený, dokonca bolo vyhlásené mimoriadne povolenie lovu za účelom rozšírenia ochrany zveri a jej prevencie pred šírením afrického moru a nadmerným premnoženým. Na rozdiel od ošípaných, ktoré sú chované na farmách, diviaky žijú voľne v prírode, sú fyzicky oveľa aktívnejšie a to im mení ich zloženie svalov a tukov. 

Zdroj: www.northforkbison.com

www.dartagnan.com


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť