MENU

Milujete steaky? Tak tieto tri pravidlá na rok 2019 sú pre vás

Predsavzatí má začiatkom roka každý dosť. My sme však pre vás pripravili také, ktoré sa dodržiavajú veľmi ľahko a zaručia vám na tanieri tie najlepšie chute.

1. Pri nákupe si mäso poriadne prezrite

Nemôžete do nákupného košíka vložiť prvé mäso, ktoré uvidíte. To by ste mohli byť pri jeho konzumácii poriadne prekvapený. V prvom rade sa pozrite na farbu mäsa – mala by mať tmavočervený odtieň. Okrem pohľadu sa treba mäsa pred kúpou aj dotknúť. Vyskúšajte jednoduchý trik – do surového mäsa jemne zatlačte prst. Ak sa ľahko vráti do pôvodného stavu, je to ten správny kúsok.

2. Skúšajte nové typy steakov

Ľudia väčšinou poznajú 3 základné typy steakov – T-Bone, Filet Mignon a Rib Eye. Vedeli ste však, že plejáda steakov je omnoho širšia? Každý z nich má nielen špecifický tvar, ale najmä chuť a spôsob prípravy. Niektoré si zapamätáte ľahko. Napríklad takú Veveričku, ktorá pochádza z hrude vedľa sviečkovice v bránicovej oblasti. Je to vlastne vrchná časť pupku. Pri takom Chateaubriand si už jazyk potrápite o čosi viac. Kompletný prehľad steakov sme pre vás pripravili tu. Nebojte sa v tomto roku experimentovať a vyskúšajte každý z nich.

3. Dbajte na kvalitu a lokálnosť

Čo myslíte, ktoré mäso je lepšie? Také, ktoré pochádza od dobytka z veľkochovu, precestovalo polku sveta a ani neviete, ako dlho vlastne leží na pulte supermarketu? Alebo také, ktoré pochádza z lokálnych slovenských fariem a jeho cesta do mäsiarstva netrvala týždne ale iba hodiny? Odpoveď je jasná. Okrem toho, že si doprajete kvalitu, prispejete aj k rozvoju slovenského poľnohospodárstva.


Chateaubriand

Dvojitý steak Chateaubriand je výčnelok na konci sviečkovice, tzv. palec, ktorý je z jej hrubšieho stredu. 
Keďže sa jedná o veľký kus mäsa, musí sa vedieť dobre pripraviť a na panvici poriadne zviazať potravinárskym špagátom, aby z neho nevytekala šťava a aby sa dostatočne prepiekol.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť