MENU

Steakhousy po celom svete

V reštauráciách vyzerá príprava steaku úplne jednoducho, ale napriek tomu sa dá mäso ľahko zničiť. Žiadna príloha alebo pridané množstvo omáčky nemôže napraviť zle pripravený steak. Priliš horúce mäso, suché alebo žuvacie. Ak ste na cestách a vyberiete sa do náhodného steakhousu, môže vás kuchár viac sklamať ako príjemne prekvapiť.

Predstavili sme si pár reštauracií, kde sa určite oplatí steak vyskúšať. 

USA

Bar Masa, New York

Milujem steaky s cesnakovo-sójovou príchuťou,” hovorí šéfkuchár Jean-Georges Vongerichten. “U nás je špecialitou na dreve grilovaný rare Wagyu steak potretý cesnakom a sójou, nakrájaný a servírovaný s ryžou.”

Beatrice Inn, New York

Tento chophouse vo West Village ponúka až 137 dní vo whisky zrejúci Tomahawk steak, čo je rez z nízkej roštenky s rebrom.  

Keens, New York 

Keens je najstarší steakhouse v New Yorku, ktorý zaváňa zostarnutou klasikou a bohatou kolekciou škótskej whisky. 

Toturaku, Los Angeles

Toturaku je tajne ukrytá reštaurácia, ktorá nemá webovú stránku ani žiadne logo, pod ktorým by sa dala identifikovať. Aby ste v reštaurácií získali stôl, musíte poznať šéfkuchára. Šéfkuchár Kaz Oyama ponúka až desať chodové menu z hovädzieho mäsa pripravované rôznymi spôsobmi, vrátane yakiniku štýlu, kde si steak grilujete na svojom stole. 

Anglicko

Hawksmoor, Londýn

Hawskmoor prvýkrát otvorili v Londýne, v roku 2006 a ďalšiu pobočku otvárajú v New Yorku. Špecialita podniku je Porterhouse s hranolkami a Cézar šalátom. 

Argentína

Don Julio, Buenos Aires

Tento steakhouse je jeden z najlepších v Latinskej Amerike. Peruánsky šéfkuchár Gaston Acurio z Astrid & Gaston v Lime hovorí, že je to jeho najobľúbenejší steakhouse: ”Na prípravu steaku používajú trávou kŕmené hovädzie mäso z úrodných nížin Pampas v Argentíne pre jeho udržateľnú kvalitu a chuť. Je to tradičná rodinná reštaurácia s neobyčajným jedlom a špeciálnym entraña steakom, čo ľudia poznajú pod názvom skirt steak.”

Francúzsko

Bistrot Paul Bert, Paríž 

Toto bistro má vďaka jeho jednoduchej príprave jedla najznámejšiu reputáciu po celom Francúzsku.

Taliansko

Dario Cecchini, Panzano

“Toto miesto je úžasné,” hovorí šéfkuchár Puck. “Majú tu neuveriteľný výber talianskeho hovädzieho mäsa. Mojim obľúbeným je z plemena Chianina. A samozrejme fantastický výber vína z Talianska. 

Japonsko

Shima, Tokyo

Túto Nihonbashiho reštauráciu je ťažké nájsť. Cronutský kráľ Dominique Ansel ju našiel, keď išiel navštíviť svoju pekáreň v Tokyu. “Najlepší hryz, aký som kedy mal, bol steakový sandwich zo Shima. Šéfkuchár vie perfektne pripraviť prekrásny mramorovaný wagyu z Kyota a ak vám niečo zostane, tak vám pripravý sandwich, ktorý si môžete zobrať so sebou domov.”

Peru

Osso, Lima 

Toto mäsiarstvo, ktoré je spojené s reštauráciou premenil majiteľ Renzo Garibaldi na kultové miesto s jedlom.

Španielsko

Lomo Alto, Barcelona

Táto steaková reštaurácia sa špecializuje na starší dobytok z Iberských plemien. Nachádza sa na veľmi dobrej polohe, má neformálnu a zároveň elegantnú atmosféru.

Uruguaj

El Palenque, Montevideo

Táto reštaurácia je situovaná v Mercado del Puerto. Stará budova prístavného trhu je preplnená reštauráciami a vôňou hovädzieho mäsa. El Palenque je otvorený viac ako 50 rokov a má dobrú ponuku vín. 

Zdroj: www.bloomberg.com


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť