MENU

Najlepšia metóda prípravy steaku, obrátené pečenie

Dnes sme sa pozreli na metódu prípravy steaku podľa šéfkuchára známeho a oceňovaného online magazínu Serious Eats. Jeho metóda sa volá obrátené opečenie, to znamená, že steak najprv pomaly pripekáme v rúre a až potom ho prudko opečieme na panvici.

Suché zrenie steaku 

Na tento recept si môžete vybrať mäso z hocijakej časti, ktorá vám chutí najviac. Steak si okoreníme a osolíme, najlepšie 1 čajovou lyžičkou na 450g mäsa. Ďalej sa môžete rozhodnúť, či mäso necháte odstáť cez noc v chladničke alebo ho upečiete ihneď. Šéfkuchár odporúča steak nechať odležať nezakrytý v chladničke, kde dôjde k pomalému vysúšaniu vonkajšej časti, teda suché dozrievanie, čo následne vedie k lepšiemu prepečeniu.

Najprv steak ide do rúry, až potom na panvicu

Normálne ste zvyknutí pripravovať svoj steak na teplote 95 - 135°C alebo možno aj nižšej. J. Kenji López-Alt odporúča pri každom pečení používať teplomer a kontrolovať vnútornú teplotu mäsa. My sme pripravovali prepečený steak, Medium well, ktorý sme piekli cca 50min na 120°C. Doba pečenia sa samozrejme môže odlišovať, v závislosti od typov rúry, takže je dobré sledovať si svoj steak s teplomerom. Pomalým opekaním na nízkej teplote alebo na chladnom grile, získate dokonalé šťavnaté vnútro a nádhernú hnedú kôrku. Pred podávaním steak nemusíte nechávať odpočívať a to vďaka tejto nízkotepelnej príprave. 

Hnedá kôrka na panvici

Na liatinovú panvicu, ktorú sme si nechali na niekoľko minút predhriať si sprudka zohrejeme olej. Spoločne s maslom položíte na ňu steak a necháte opekať tak cca minútu z každej strany. Ak na dokončenie používate gril, zabaľte mäso do alobalu a vložte do najhorúcejšej časti grilu. Steak otáčajte približne pol minúty a môžete podávať. 

Od koho sme mali recept?

Hlavný kuchársky konzultant spoločnosti Serios Eats a autorom rubriky The Food Lab, J. Kenji López-Alt sa stal blogerom pre Serious Eats v roku 2008 a dostal niekoľko ocenení za jeho unikátnu techniku s kombináciou vedeckých metód, ktorou inšpiroval domácich kuchárov po celom svete. V roku 2016 vyhral ocenenie Jamesa Bearda za najlepšiu Všeobecnú knihu o varení s názvom The Food Lab: Better Home Cooking Through Science, ktorá sa stala bestsellerom v New York Times. V roku 2015 ho Medzinárodná asociácia kuchárskych profesionálov vymenovala za kuchára roka. 

Zdroj:www.seriouseats.com

www.thekitchn.com


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť