MENU

Pripravujeme sa na grilovačku – 3. časť: Máte správne náradie?

Hovorili sme o zakladaní ohňa, aj správny gril sme už vybrali, aj počasie nám praje. Znamená to teda, že už sme na grilovačku dokonale pripravení? Ale kdeže, neporadíme si bez správneho náradia.

 

Kliešte na grilovanie

Nuž, asi sme vám práve neprezradili žiadnu novinku. Do grilovania sa bez kvalitných kliešťov púšťa asi len málokto. Koľko ich však máte vo svojej grilovacej výbave? Viete, že by ste ich mali mať až troje? Jedny na surové mäso, druhé na ugrilované potraviny a ešte tretie, s ktorými prehrniete uhlie. Kliešte na ugrilované potraviny môžete nahradiť aj obracačkami. Pri výbere taktiež nezabúdajte prihliadať na to, či sú ich rukoväte dosť dlhé.

Kefky na gril

Hygiena na prvom mieste, to platí aj pri grilovaní. Rošt treba vyčistiť pred grilovaním, ale aj počas neho. O tom si však povieme inokedy. Teraz len toľko, že ideálne kefky sú z pevného materiálu a majú dlhú rukoväť. Ak majú štetiny z nehrdzavejúceho oceľového drôtu, tak v ruke držíte to správne náradie.

Grilovacia miska

Ak nechcete z pahreby vyťahovať šampiňóny, menšie kúsky mäsa či zeleninu špinavé od popola, grilovacia miska by sa jednoznačne mala stať súčasťou vašej grilovacej rutiny. Vďaka nej aj menšie potraviny neprepadnú cez rošt a vy si na nich budete môcť pochutnať. Aby sa všetko ugrilovalo tak ako má, nezabudnite misku poriadne predhriať.

Digitálny teplomer na mäso

Ak ešte nemáte finger test úplne v malíčku, spoľahnite sa radšej na hodnoty z digitálneho teplomera. Stačí jeho hrot zapichnúť do steaku (zboku do najhrubšej časti mäsa). Dávajte však pozor, aby ste sa nedotkli kosti, pretože to môže ubrať na presnosti merania. Čísla na displeji vám ukážu, či je váš steak už dosť prepečený.

Štetec

Ak chcete potierať mäso marinádou, olejom či glazúrou, rozhodne na to potrebujete štetec. Porozhliadajte sa po takom, ktorý má silikónové štetiny a nerezové telo. Sú praktické a navyše ich môžete umývať aj v umývačke riadu.

Rukavice na grilovanie

Ak si chcete z grilovačky odniesť len príjemné zážitky a dobrú náladu a nie popáleniny, odporúčame používať rukavice na grilovanie. Ľahko s nimi premiestnite tlejúce uhlíky či upravíte veci na horúcom grile. Grilovačke bez popálenín zdar!

Minútky

Pri pohári lahodného vínka a príjemných rozhovoroch aj šéfkuchár občas zabudne, že na grile nechal chutné mäsko. Ak nechcete z mäsa zoškrabkávať prihorené časti, nastavte si na kuchynských minútkach časovač.   

 


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť