MENU

Prvá vec, ktorú treba urobiť pred prípravou steaku

Napriek odlišným rezom mäso a rôznym spôsobom varenia a servírovania platí pred samotnou prípravou jedno všeobecné pravidlo pre všetky steaky.

Akú teplotu steak potrebuje?

Vo väčšine receptov sa dočítate, že pred varením musíte nechať steak dostatočne dlho odležať na izbovej teplote medzi 20°C až 22°C. Väčšina steakov, najmä hrubé rezy Rib eye alebo T- bone, či Porterhouse by v skutočnosti potrebovali odležať mimo chladničky až niekoľko hodín, aby dosiahol požadovanú vnútornú teplotu. 

Ako dlho nechať steak odležať?

Steak potrebuje aspoň 30 minút na to, aby sa jeho vonkajšia časť oteplila a vnútro zostalo mierne chladné. Pokiaľ čakáte, kým mäso dosiahne požadovanú teplotu, môžete si pripraviť potrebné ingrediencie na varenie a predhriať si panvicu. 

Nenechajte steak odpočívať príliš dlho 

Ak však necháte steak odpočívať viac ako dve hodiny, odležanie začne mať opačný účinok. Vlhkosť, ktorá je vo vnútri steaku sa pomaly začne vyparovať, obzvlášť ak ste steak vopred osolili a mäso začne byť tvrdšie a hnedšie. Ak ste steak pred prípravou rozmrazovali a nenechali ste mu dostatočný čas aby sa mäso aj vo vnútri poriadne rozmrazilo tak si po upečení môžete všimnúť väčší zašednutý pás medzi kôrkou a vnútrom steaku. 

Na ľavej strane je steak s viditeľne šedým pásom

Typy pre vylepšenie steaku po vytiahnutí z chladničky

Mäso vždy položte na papierové utierky. Nezabúdajte poriadne osoliť každú stranu steaku a po 30 minútach si steak vytvorí suchý povrch po ktorom je vhodný na pečenie alebo varenie. Po 15 minútach svoj steak odložený na papierových utierkach otočte.


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť