MENU

Rekordy zo sveta steakov. Koľko stojí najdrahší steak na svete?

V Guinessovej knihe rekordov nájdete mnoho bizarností. Napríklad rekord v udržaní lavičiek medzi zubami alebo žonglovanie s motorovými pílami. Rekordy zo sveta steakov síce také bizarné nie sú, no taktiež vás poriadne prekvapia.

 

Rekordér v jedení steakov

Američan Molly Schulyer v roku 2015 zjedol na jedno posedenie tri steaky, ktoré spolu vážili viac ako 6 kilogramov. Za svoj výkon dostal výhru 5 000 dolárov. Doteraz sa jeho rekord ešte nikomu nepodarilo prekonať, pretože zjesť na jedno posedenie 6 kíl mäsa naozaj nie je jednoduché.

Krajina, v ktorej jedia najviac steakov

Po informácii o rekorde zo Spojených štátov amerických by sa mohlo zdať, že práve oni budú lídrami v konzumácii steakov. Najviac steakov však jedia v Uruguaji. Krajina, ktorá má takmer 3 a pol milióna obyvateľov, si toto prvenstvo zaslúžila vďaka tomu, že na jedného obyvateľa pripadá za rok až 56 kilogramov hovädzieho mäsa. V rebríčku najväčších jedákov hovädziny ich doháňa Argentína a Hong Kong. Ak chcete vidieť kompletný zoznam krajín, kde sú steaky mimoriadne obľúbené, stačí kliknúť sem.

Najdrahší steak sveta

Viac ako 600 eur stojí jedna porcia A5 wagyu. Vysoká cena odzrkadľuje kvalitu, ktorou sa tento typ mäsa môže popýšiť. Možno by ste to nečakali, no wagyu má oproti svalovej hmote vysoký pomer tuku. Nejde však o tuk klasický, ale mramorovaný, ktorý je pre človeka omnoho zdravší. Plemeno Wagyu pochádza z Japonska a patrí medzi šľachtické plemená.

 

 


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie články

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť