Steak sám o sebe je sýte jedlo, a preto by sme mali myslieť na ľahšiu a zároveň lahodnú prílohu. Balsamicový ocot a šampiňóny sa príchuťami plne doplňujú. Prirodzená slanosť húb splýva so sladkosťou balsamicového octu. Hnedý cukor zmiešaný s hubami zosilňuje ich ostrosť a sójová omáčka vyvažuje chuť tejto prílohy. Väčšinu z týchto prísad už máte zvyčajne v kuchyni, takže keď je po ruke steak, neváhajte vyskúšať náš recept.
- Základom je dlho dusený balsamicový ocot vytvára glazúru na mnohých jedlách od kuracieho mäsa cez repu až po cibuľu. Ocot sa varí na miernom ohni tak dlho, pokým sa jeho objem nezredukuje aspoň na polovicu a nie je taký hustý ako javorový sirup alebo med. Ak by ste chceli použiť drahý taliansky Balsamico, pri tomto recepte postačí aj ten obyčajný.
Na prípravu potrebujeme:
- olivový olej
- 1ks väčšia šalotka alebo 2ks malé
- 3PL nesoleného masla
- 500g šampiňónov
- soľ a čierne korenie
- čerstvý tymian
- 2PL balsamicového octu
- 1½PL hnedého cukru
- 1PL sójovej omáčky
- 3 strúčiky cesnaku
Postup:
- Na panvici si zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú šalotku a povaríme pokým konce nie sú hnedé.
- Pridáme maslo, zamiešame, po rozpustení pridáme nakrájane šampiňóny, osolíme, okoreníme a posypeme čerstvým tyminanom. Varíme 3-4min.
- Do zmesi nalejeme balsamicový ocot, cukor, rozpučený cesnak a povaríme 6-8min.
- Na koniec pridáme ešte jednu polievkovú lyžicu masla.
- Omáčku podávame poliatu na steakoch.
Zdroj: www.thekitchn.com
Prehľad steakov
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.