Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 2 ks po 200g mäsa z pupku
Na marinádu:
- šťava z 2 limetiek
- 1 malá lyžička hnedého cukru
- štipka koriandra
- štipka sójovej omáčky
Na dressing:
- šťava z 2 limetiek
- 1 polievková lyžica rybacej omáčky
- 2 malé lyžičky hnedého cukru
- 1-2 thajské zelené papričky
- čerstvé alebo sušené listy koriandra
Postup:
- Najprv si pripravíme marinádu. V hrnci si rozmiešame všetky ingrediencie a varíme, pokým sa nám cukor nerozpustí.
- Marinádu nalejeme na steaky a necháme aspoň dve hodiny postáť.
- Na prípravu dressingu si na malé kúsky pokrájame zelené papričky, pridáme limetkovú šťavu, hnedý cukor, rybaciu omáčku a nasekané lísty koriandra a všetko spolu povaríme pokým sa cukor nerozpustí.
- Po odležaní mäsa v marináde, si rozohrejeme panvicu a keď je dostatočne horúca, stíšime oheň a pridáme maslo. Steaky opečieme na miernom ohni podľa chuti na stupeň prepečenia.
- Mäso po upečení necháme chvíľu odstáť a následne ho polejeme pripraveným dressingom.
Filet mingon
Mäso je vďaka jemným svalovým vláknam veľmi jemné a krehké, a preto býva pri príprave často zviazaný kuchynskou niťou. Nemá až takú výraznú chuť, pretože má nízky obsah tuku. Najlepší je, ak sa pripravuje na klasický spôsob. Ideálny filet mignon má iba cca 200 g a je len 2,5 cm hrubý.