Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 700g sviečkovice
- ¼ pohára sójovej omáčky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 lyžice balsamicového octu
- 1 lyžice kryštálového cukru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Na omáčku:
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500g šampióňónov
- 2 lyžice balsamicového octu
- 2 lyžice neslaného masla
- nasekaná čerstvá petržlenová vňať
Postup:
- Mäso si nakrájame a poukladáme do keramickej nádoby.
- V miske si rozmiešame rastlinný olej, balsamico, cukor, rozpučený cesnak, horčicu, soľ, korenie a zamiešame. Potom touto zmesou polejeme steaky, zakryjeme alobalom a dáme na 1-4 hodiny do chladničky.
- Po schladení vyberieme z chladničky a v piaperových utierkach utrieme steaky.
- Na zohriatu panvicu položíme steaky a pečieme 3-4minúty z oboch strán. Pri opekaní skúste mäso nechať na panvici pri sebe, aby sa vám marináda nespálila po bokoch. Po opečení presunieme na tanier a prikryjeme alobalom.
- Znova si zohrejeme panvicu, na ktorú dáme šampiňóny, pečieme až pokým nezmäknú, cca 5min. Podlejeme ich balsamicovým octom a necháme zovrieť asi 1min.
- Šampiňóny odstavíme a pridáme maslo, soľ a korenie.
- Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zdroj: www.thekitchn.com
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.