Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 1 Côte de boeuf, cca 500g
- soľ
- čierne korenie
- maslo
- olivový olej
Na prílohu:
- 250 g čiernej šošovice
- 150g šalotky
- 50 g olivového oleja
- 50 g smotany 33%
- 20 g petržlenu
- soľ
- korenie
Na cesnakovú penu:
- 300 g čerstvého cesnaku
- 50 g olivového oleja
- 50 g trstinového cukru
- soľ
Príprava:
- Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote a ochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.
- Šošovicu prepláchneme, vložíme do neosolenej vody a uvaríme.
- Olúpeme šalotku, nakrájame na rezance a orestujeme ju na olivovom oleji.
- Pridáme smotanu, soľ a povaríme.
- Všetko nakoniec spoločne rozmixujeme.
- Olúpaný cesnak nakrájame, orestujeme na olivovom oleji a pridáme trstinový cukor.
- Skaramelizovaný cesnak rozmixujeme tyčovým mixérom na penu a podľa potreby dochutíme soľou.
- Panvicu zohrejeme na silnom ohni, potom pridáme maslo a oheň zmiernime. Steaky opečieme na miernom ohni.
- Po opečení mäso preložíme do rúry vyhriatej na max. 150 °C a dopekáme podľa chuti na stupeň prepečenia.
- Po opečení ho necháme ešte 5 minút voľne odležať aby sa zatiahlo a pri krájaní nevytekala mäsová šťava na doštičku či tanier.
Côte de boeuf
Je jedno z najdrahších rezov hovädzieho mäsa a podáva sa s rebrovou kosťou alebo s viacerými rebrami. Vo vnútri je výrazne mramorovanie a na vonkajšej strane má hrubú vrstvu tuku. V USA je tento kus mäsa nazývaný Cowboy steak.