Ingrediencie:
- 250g šalotky
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vetvička rozmarínu
- 5 polievkových lyžíc balzamikového octu
- 400 ml červeného vína
- 400 ml vývaru z hovädzieho alebo kuracieho mäsa
- trochu masla
- čierne korenie
- soľ
Postup:
- Na drobno nakrájanú šalotku opražíme na olivovom oleji na vysokej teplote približne 3 minúty. Za stáleho miešania počkáme kým šalotka nezhnedne.
- Šalotku následne ochutíme čiernym korením, rozmarínom a ľahko rozdrveným cesnakom.
- Zmes povaríme ďalšie 3 minúty a zbežne premiešame, aby nám šalotka neprihorela.
- Pridáme balzamikový ocot a varíme, pokým sa zo smesy nevytvorí sirup.
- Ďalej do zmesi nalejeme červené víno a varíme až kým sa objem nezmenší o cca dve tretiny.
- Nakoniec pridáme vývar a zmes privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme pokým sa zmes nezmenší na ďalšie dve tretiny, približne 250 ml.
- Odstráňte cesnak a rozmarín zo zmesy a pridajte štipku soli na dochutenie a zmes vyšľahajte s trochou masla.
- Šťava sa nalieva na steaky tesne pred servírovaním.
Prehľad steakov
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.