Na dve porcie budeme potrebovať:
- 800 g Rib eye
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica mletého čierneho korenia
Na omáčku:
- 1 lyžica masla
- 200ml hovädzieho vývaru
- 50ml burbonu
- 50ml bieleho portského vína
- 150ml smotany
- 1 šalotka
- 2 lyžice celého čierneho alebo zeleného korenia
Postup:
- Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote.
- Potom ich potrieme olejom a vtrieme do nich mleté čierne korenie. Následne steaky osolíme.
- Rozohrejeme si panvicu a keď je dostatočne horúca, stíšime oheň a pridáme maslo. Steaky opečieme na miernom ohni podľa chuti na stupeň prepečenia. Potom ich necháme na 10 minút dopiecť v rúre.
- Na panvici nám ostal výpek, do ktorého vlejeme trochu hovädzieho vývaru a necháme ho dovariť. Pridáme burbon, portské víno a keď sa nám alkohol odparí pridáme zvyšok vývaru, smotanu a na kocky pokrájanú šalotku s celým čiernym alebo zeleným korením.
- Za stáleho miešania necháme zredukovať na potrebnú hustotu. Nakoniec omáčku zjemníme ešte maslom.
Rib eye
Je jeden z najdrahších rezov zo všetkých. Má oválny tvar, nachádza sa na chrbte hovädzieho dobytka.
Má veľmi výrazné vnútorné tukové mramorovanie, preto je veľmi šťavnaté. Okolo okrajov je mäso obalené tukom, vrátane tukového oka, ktoré sa nachádza v strede mäsa a zintenzívňuje jeho chuť a nemal by sa vykrajovať. Po sviečkovej je to druhý najjemnejší kúsok hovädzieho.