MENU

Bearnaise omáčka

Čas prípravy 20 minút

Ingrediencie:

Postup:

  1. Vložte vaječné žĺtky do mixéra, posypte soľou, čiernym korením, kajanským korením a pridajte ocot.
  2. Od stoniek estragónu oddeľte lístky a stonky nakrájajte. 
  3. Maslo roztopíme v panvici a pridáme nasekané stopky estragónu. 
  4. Po tom ako sa maslo roztopí, vylejeme do neho vaječné žĺtka a premiešajte. 
  5. Na koniec do vzniknutej zmesi pridajte listy estragónu. 

Príprava domáceho estragónového octu:

  1. Vetvičky estragónu umyte. Potom je ľahko premasírujte v dlani, aby sa ich povrch narušil a uvoľnila sa vôňa a chuť.
  2. Vetvičky vložte do zaváraninovej fľaši, zalejte octom a pohár dobre uzavrite, aby sa do nej nedostával vzduch, pretože by tak ocot ďalej kysol. 
  3. Poháre s estragónom v octe nechajte lúhovať 2-3 týždne, každý deň pohár pretrepte, aby sa bylinky, ktoré vyliezli nad hladinu, ponorili. Pohár môže stáť aj na slnku a ocot sa tým aromatizuje rýchlejšie, ale ničí sa obsah vitamínu C a niektorých ďalších látok. Izbová teplota úplne stačí. Priebežne skúšajte, ako sa vôňa octu mení a získava jedinečnú arómu borovice, sladkého drievka a anízu. Dobu lúhovania môžete aj skrátiť, aby bol ocot menej estragónový.
  4. Ako náhle ocot dosiahol požadovanú vôňu a chuť (skúste ho ochutnať zriedený s vodou alebo v šalátovej zálievke) sceďte ho cez cedidlo a prelejte lievikom do fliaš.
  5. Potom do fľaše vložte vetvičku čerstvého estragónu, na dekoračné účely aj kvôli ľahšej identifikácie octu. 
  6. Ak túžite po silnejšie chuti estragónu, môžete po uplynutí 2-3 týždňov ocot precediť, naložiť do neho čerstvý estragón a proces lúhovania zopakovať.
  7. Ocot je najlepší uchovávať v chlade a tme a samozrejme bez prístupu vzduchu, aby ďalej nekysol.
Domáci estrágonový ocot

 


Prehľad steakov

Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.

Ďalšie recepty

Ďakujeme, že ste nám napísali. Kontaktovať Vás budeme v najbližšej dobe.
Zrušiť