Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 230g sirlion steaku
- 2ks cibule
- 1ks čerstvého zázvoru
- 2ks celej škorice
- 2ks celého badiánu
- 3ks klinčeku
- 2 ČL celých koriandrových semiačok
- 6 pohárov hovädzieho vývaru (kúpený alebo vyvarený zo sviečkovice)
- 1PL sójovej omáčky
- 1 PL rybacej omáčky
- 230g ryžových rezancov
- 1 čerstvá chilli paprička
- 3 jarné cibuľky
- 1 limetka
- 1 pohár Mungo klíčkov
- 1 pohár čerstvých byliniek ako bazalka, mäta, petržlenová vňať
- chilli omáčka
Postup:
- Ošúpeme a nakrájame si cibuľu a zázvor. Zohreje panvicu a sprudka na nej opečte zázvor aj cibuľu. Potom tieto kúsky opláchnite vodou, aby ste odstránili spálené časti.
- Škoricu, badián, klinčeky a koriandrové semiačka dajte na panvicu, na miernom ohni a za stáleho miešania opražte 1-2min.
- Do korenín pridajte vývar, rybaciu omáčku, sójovú omáčku, opečený zázvor a cibuľu.
- Panvicu alebo hrniec prikryte, priveďte do varu, a potom varte 30min, aby sa všetky prísady dôkladne zmiešali s vývarom.
- Hovädziu sviečkovú položíme na tanier, zakryjeme plastovou fóliou a vložíme do mrazničky na 15min. Okraje steaku stuhnú, ale mäso nebude ešte zmrznuté a bude sa lepšie krájať na tenké plátky.
- Mäso vyberieme z mrazničky a nakrájame na cca 0,5cm plátky.
- Uvaríme si ryžové rezance, najlepšie podľa návodu. Po uvarení ich zalejeme horúcou vodou a pridáme trochu olivového oleja, aby sa nezlepili.
- Nakrájajte jarnú cibuľku a chilli papričku na jemné kúsky a limetku nakrájajte na mesiačiky.
- Do misky dajte Mungo klíčky a nasekané bylinky.
- Keď je vývar uvarený, prelejte ho cez sitko, aby vám ostala len čistá šťava a nechajte ho variť na miernom ohni.
- Do misiek poukladajte rovnomerne ryžové rezance a kúsky hovädzieho mäsa.
- Misky zalejte vývarom a dozdobte bylinkami a jarnou cibuľkou. Mäso sa vám v horúcej polievke hneď uvarí.
Zdroj: www.thekitchn.com
Prehľad steakov
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.