Na dve porcie budeme potrebovať:
- 200 g sviečkovice
Na omáčku budeme potrebovať:
- 2 lyžica rastlinného oleja
- 1 lyžica vinného octu
- 2 lyžica Crème fraîche, šľahačkový kyslí krém (návod na prípravu domáceho krému nájdete pod receptom)
- 1 lyžica krémžskej horčice
- 1 lyžica nakrájaného čerstvého estragónu
Postup:
- Mäso necháme najprv dostatočne dlho odležať pri izbovej teplote.
- Rozohrejeme si panvicu a keď je dostatočne horúca, stíšime oheň a pridáme maslo. Steaky opečieme na miernom ohni podľa chuti na stupeň prepečenia.
- Odložte steak na teplý tanier o do výpeku na panvici prilejte vinný ocot, ktorý sa hneď aj odparí. Potom rýchlo pridajte horčicu, Crème fraîche a prihrejte, pokým sa omáčka neroztopí.
- Nalejte omáčku na steak a nasypeme čerstvý estragón.
Príprava domáceho Crème fraîche:
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 šálka 40 % smotany
- Kyslú smotanu spoločne s 40% smotanou vložíme do zaváraninového pohára. Musíme si dať pozor na to, aby obe smotany mali tú istú teplotu.
- Zaváraninový pohár uzavrieme a všetko dokopy pretrepeme.
- Pohár otvoríme, necháme stáť 1 deň na izbovej teplote.
- Potom pohár uzavrieme a položíme na 8 hodín do chladničky.
- Pripravený krém môžeme v chlade a uzatvorenej nádobe skladovať až 10 dní.
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.