Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 1 Rib eye steak cca 600g
- 4 polievkové lyžičky olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička tymianu alebo sušený tymian
- 1 bobkový list
- morská soľ
Na omáčku:
- 100ml bieleho vinný octu
- 1 malý zväzok bazalky
- celé čierne korenie
- 2 vaječné žĺtky
- 250g masla bez soli
- šťava z citróna
Postup:
- Dajte steak na tanier, potrite ho 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, pridajte čierne korenie a morskú soľ.
- Nechajte steak marinovať na izbovej teplote 10 minút.
- Mäso následne položte na rozhorúčenú panvicu, pridajte celé strúčiky cesnaku, tymian a bobkový list.
- Steak opekáme na jednej strane cca 3 minúty, potom otočíme na druhú stranu a pridáme ďalšie dve polievkové lyžice olivového oleja.
- Steak necháme dopiecť na 15 min v rúre na teplote 200° C cca 15 minút.
- Nakoniec mäso necháme odpočívať 15-20min na izbovej teplote pokryté fóliou a polejeme ho výpekom z panvice alebo plechu na pečenie.
- Na prípravu holandskej omáčky vložte do malej panvice biely vinný ocot, nasekanú bazalku, bobkový list, korenie a následne chvíľu povarte.
- Do väčšej nádoby vložte vaječné žĺtka, 1 polievkovú lyžicu studenej vody a 1 polievkovú lyžicu nami prevareného octu a šťavu z citróna a spoločne zamiešajte.
- Nad vodným kúpeľom zohrejte zmes a za stáleho miešania pomaly pridávajte maslo. Ak omáčka príliš hustne pridajte vodu.
Prehľad steakov
Čím viac má mäso tuku, tým je steak šťavnatejší. Mimo tuku, ktorý je na povrchu, je pre chuť dôležitý aj tuk vo vnútri mäsa alebo vnútrosvalový tuk, ktorý sa vyznačuje tenkými bielymi čiarami, tzv. mramorovaním. Pozrite si prehľad steakov.