Na 2 porcie budeme potrebovať
- 400g sviečkovice
- 2 lyžice provensálskej zmesi alebo čerstvo nasekaných byliniek napr. rozmarín, tymian, oregano
- 1-2 lyžice olivového oleja
Na dresing
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica strúhaného chrenu
- 250 ml kyslej smotany
- 2 lyžice smotany na šľahanie
Na ozdobenie
- hrsť rukoly
- 2 lyžice kapár
- 1 citrón, parmezán
Postup
- Mäso, ktoré je cca 6 cm hrubé najprv vyformujeme do okrúhleho tvaru a potom na tenko rozvaľkáme valčekom na cesto alebo tĺčikom na mäso. Mäso zo všetkých strán potrieme horčicou, ochutíme soľou a z jednej strany posypeme korením a bylinkami.
- V panvici zohrejeme trochu olivového oleja a mäso krátko opečieme z okorenenej strany. Potom ho zabalíme do alobalu a necháme 5 minút odpočívať.
- V miske si zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, strúhaný chren, kyslú smotanu a smotanu na šľahanie. Podľa chuti pridáme soľ a korenie. Ak je dresing málo riedky, pridáme trošku smotany.
- Opečenú sviečkovicu nakrájame na štyri tenké plátky, vložíme medzi dve vrstvy kuchynskej fólie. Tĺčikom na mäso vyklepeme natenko.
- Odstránime vrchnú vrstvu fólie, mäso preklopíme na tanier a odstránime aj spodnú vrstvu fólie. Dresing cikcakovo nalejeme na mäso, ozdobíme ho lístkami rukoly, kaparami a citrónom. Posypeme čiernym korením, soľou a pridáme hobliny parmezánu.
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.