Ak máte domáci malý gril, nepotrebujete ani čakať na teplé večere a chutný steak si môžete pripraviť vždy. Správny kus mäsa ako napr. Sviečkovica, na rošte zaručí rýchle opečenie a špargľa na plechu pod ním zatiaľ nasaje všetky šťavy.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 2ks Sirlion steak (2,5-3cm hrubý a cca 1kg ťažký)
- 1kg špargle
- olivový olej
- soľ a čerstvé čierne korenie
- 1 pohár rozdrveného Feta syru
- ½ pohára kyslej smotany
- 2 PL jablčného octu
- ¼ pohára čerstvo nasekanej pažítky
Postup:
- Predhrejeme si gril a na plech dáme alobal a mriežku na rošt natrieme alebo nastriekame olivovým olejom.
- Na špargli orežte konce a poukladajte ju na pripravený plech. Polejte olivovým olejom, posoľte, okoreňte a položte na ňu mriežku.
- Steak usušte s kuchynskými utierkami, posypte soľou, korením a položte na rošt.
- Grilujte steak na 170°C až pokým nebude zafarbený a po bokoch zuhoľnatelý.
- Pokým sa špargľa a steak pečú, pripravíme si krém. V miske zmixujeme dokopy feta syr, kyslú smotanu, 2 PL olivového oleja a jablčný ocot.
- Po dopečení steaku ho necháme ešte na 10min odpočívať a podávame nakrájaný spoločne s omáčkou a nasekanou pažítkou.
Zdroj: www.thekitchn.com
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.