Tento nie veľmi drahý kus hovädzieho mäsa, má výbornú krehkú štruktúru, teda je ideálny na nasiaknutie marinád ako napr. táto sójovo - balsamicová, ktorá má slanú no zároveň štipľavú chuť.
Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 1,5kg sviečkovice
- ¼ pohára sójovej omáčky
- 1PL cukru
- 2 hlavičky cesnaku
- rastlinný olej
- 2 PL balsamica
- 1 ČL dijónskej horčice
- 500g šampiňónov
- 2 PL nesoleného masla
- soľ a čierne korenie
Postup:
- Sviečkovicu si nakrájame na menšie kúsky, cca 7,5cm hrubé.
- Vysušené ich poukladáme rovnomerne do zapekacej misy.
- Vo väčšej miske si zmiešame, sójovú omáčku, 2 PL rastlinného oleja, balsamico, popučený cesnak, cukor, dijónsku horčicu, ½ ČL soli, ¼ ČL čierneho korenia.
- Celú zmes vylejeme na steaky v zapekacej mise.
- Steaky v zmesi pootáčame, aby nasiakli.
- Zakryjeme ich alobalom a necháme v chladničke 1-4 hodiny.
- Po vytiahnutí ich vysušíme.
- Zohrejeme si panvicu a olej a steaky upečieme 3-4min z oboch strán a necháme odstáť zakryté alobalom.
- Do woku pridáme nakrájané šampiňóny a pečieme cca 5min, pokým nezhnednú.
- Polejeme ich 2 PL balsamica a necháme zovrieť po dobu 1min.
- Odstavíme wok z pece, pridáme na huby nesolené maslo, pomiešame, osolíme a okoreníme.
- Podávame spoločne so steakom a s čerstvými bylinkami.
Zdroj: video.apartmenttherapy.com
Sviečkovica (Tenderloin)
Tenderloin steak, ako ho nazývajú v USA, je najlahodnejšia, no zároveň najdrahšia časť hovädzieho mäsa. Tento kúsok je veľmi krehký, pretože sval je málo namáhaný a má veľmi jemné mramorovanie. Mäso zo sviečkovice nemá príliš výraznú chuť, pretože neobsahuje veľa tuku a je také mäkké, že ho stačí krájať vidličkou.